ΑΡΘΡΑ Ροζέ κρασί: Το απόλυτο κρασί της Άνοιξης

ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙ: ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Η ΑΝΟΙΞΕ ΕΦΤΑΣΕ! ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙ!ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ.
Ροζέ κρασί: Το απόλυτο κρασί της Άνοιξης

Δεν είναι το κόκκινο, βαρύ κρασί του Χειμώνα! Δεν είναι το παγωμένο λευκό του ζεστού καλοκαιριού! Είναι το παρεξηγημένο ροζέ που αρχίζει επιτέλους να κατακτά τη θέση που του αξίζει στον οινικό χάρτη!

Θεωρίες συνωμοσίας είχαν το ροζέ να προέρχεται από την ανάμιξη λευκού και κόκκινου κρασιού. Για άλλους πάλι τα ροζέ είναι αποκλειστικά γλυκά κρασιά που πίνονται μόνο ως απεριτίφ.

Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους.

Με χρώμα απαλό ροζ, πορτοκαλί, φλογερό σωμόν ή ακόμα και ελάχιστα βήματα από το κόκκινο, τα ροζέ κρασιά αποδεικνύουν ότι είναι κρασιά με χαρακτήρα, πολυπλοκότητα και μέλλον. Μπορούν να έχουν ημίγλυκο, ημίξηρο αλλά και τελείως ξηρό χαρακτήρα.

Πως παρασκευάζεται το ροζέ κρασί

Τα ροζέ κρασιά προέρχονται κατά βάση από κόκκινα σταφύλια και από οινοποίηση παρόμοια με την ερυθρή. Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο παράγονται τα κόκκινα κρασιά, αλλά με λιγότερη έκθεση του μούστου στην φλούδα του σταφυλιού, επιτυγχάνεται το ροζέ χρώμα που χαρακτηρίζει την κατηγορία. Τόσο οι χρησιμοποιούμενες ποικιλίες, όσο και η χρονική διάρκεια της επαφής με τη φλούδα, είναι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την ένταση και τον τόνο του ροζέ χρώματος. Συνήθως, η επαφή του μούστου με τα στέμφυλα δεν διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες.

Αρωματικό και Γευστικό Προφίλ

Το κύριο χαρακτηριστικό των ροζέ κρασιών, είναι σίγουρα ο πλούσιος αρωματικός χαρακτήρας τους. Τα αρώματα που συναντώνται, μοιάζουν να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ αυτών του λευκού και του κόκκινου κρασιού. Τα τυπικά αρώματα των ροζέ κρασιών κινούνται ανάμεσα σε φρούτα και λουλούδια.

Τριαντάφυλλο, βιολέτα, φρέζα και γιασεμί είναι τα συνηθέστερα αρώματα λουλουδιών που θα συναντήσουμε, ενώ από φρούτα, φράουλα, κεράσι, βατόμουρο, ροδάκινο, μήλο, μπανάνα, βερίκοκο, ακτινίδιο, ρόδι, λίτσι και ανανάς, είναι τα τυπικότερα.

Στο στόμα, τα ροζέ κρασιά έχουν συνήθως μέτριο σώμα, με έντονα, φρουτώδη αρώματα στόματος και μεγάλη διάρκεια επίγευσης. Η διακριτή οξύτητα βοηθάει την ισορροπία τους, αντισταθμίζοντας πιθανά υπολοιπόμενα σάκχαρα.

Πότε να πιω ροζέ

Ενώ είναι ένα κρασί που πίνεται όλο το χρόνο, το ροζέ κρασί είναι ιδιαίτερα απολαυστικό, σχεδόν ιδανικό για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Πίνεται δροσερό και χαρίζει την ένταση που κάποιες φορές λείπει από το λευκό, κυρίως για τους λάτρεις του κόκκινου κρασιού.

Με τι να το πιω

Το ροζέ είναι το κρασί με τη μεγαλύτερη γκάμα συνδυασμών με  φαγητό από οποιοδήποτε άλλο τύπο κρασιού. Συνδυάζεται το, το ίδιο καλά τόσο με πιάτα θαλασσινών και ψάρια όσο και με κρεατικά, αναδεικνύοντάς τα.

Τα λεπτά αρώματα και η ελαφριά γεύση το κάνουν εξαιρετική παρέα για πικνίκ, για θαλασσινούς μεζέδες, λευκά κρέατα άλλα γιατί όχι για ένα μπιφτέκι ή και μια μπριζόλα στα κάρβουνα.