ΑΡΘΡΑ Το ημερολόγιο μιας ξενιτεμένης οινολόγου

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΗΣ ΟΙΝΟΛΟΓΟΥ

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΠΑΝΤΑΖΗ, ΟΙΝΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ BOTILIA.GR ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ.
Το ημερολόγιο μιας ξενιτεμένης οινολόγου

Γειά σας!

Είμαι η Έλενα Πανταζή, οινολόγος και μέλος της ομάδας του botilia.gr. Με αρκετούς από εσάς έχουμε μιλήσει τηλεφωνικά τόσο για παραγγελίες όσο και για ερωτήσεις και απορίες σχετικά με τα επιλεγμένα κρασιά.

Για λίγους μήνες έχω εγκαταλείψει το πόστο μου στο botilia.gr για να συμμετάσχω στον τρύγο του οινοποιείου Foley Family Wines στο Marlborough της Νέας Ζηλανδίας.

Εδώ ξεκινά το νέο οινολογικό μου ταξίδι και μια νέα περίοδος τρύγου. Η Νέα Ζηλανδία με υποδέχεται ξανά, για δεύτερη φορά.

Φτάνοντας, η κούραση από το 48αωρο (με τις ενδιάμεσες στάσεις) ταξίδι εξαφανίζεται μόλις αρχίσεις να περιπλανιέσαι σε απέραντες σειρές αμπελιών που καλύπτουν το οπτικό σου πεδίο ως τον ορίζοντα, ανάμεσα σε περιποιημένους, ριγέ από τα αμπέλια λόφους. Όπου και να γυρίσεις καταπράσινοι αμπελώνες! Το τοπίο σε κερδίζει αμέσως!

 

Τα Αμπέλια

Όλα είναι με μαθηματική ακρίβεια τοποθετημένα. Τα δεσίματα, τα στηρίγματα ακόμα και το πού θα γύρουν τα σταφύλια για όταν γίνει η συλλογή τους.

Τα αρώματα από τις πολύχρωμες ανθισμένες τριανταφυλλιές σε συνεπαίρνουν! Θα μου πείτε τι δουλειά έχουν οι τριανταφυλλιές στα αμπέλια;

Καλή ερώτηση!

Αρχικά, σηματοδοτούν την κάθε ποικιλία! Διαφορετικό χρώμα τριαντάφυλλου για κάθε ποικιλία. Κόκκινο για το cabernet Sauvignon, ροζ για το Syrah, λευκό για το Sauvignon blanc και κίτρινο για το Chardonnay.

Οι τριανταφυλλιές όμως δεν είναι εκεί μόνο για αισθητικούς λόγους. Τόσο οι τριανταφυλλιές όσο και η άμπελος είναι ευάλωτες στις ίδιες ασθένειες όπως ο περονόσπορος. Οι τριανταφυλλιές κάνουν εμφανή τα σημάδια των ασθενειών και των μυκήτων νωρίτερα απ’ ότι το αμπέλι και λειτουργούν ως προειδοποίηση για τον αμπελουργό, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αντιδράσει και να προλάβει την επέκταση και προσβολή του αμπελιού.

Οι ανθισμένες τριανταφυλλιές λοιπόν είναι ένδειξη ενός υγιούς αμπελιού.

 

Το Οινοποιείο

Υπεύθυνη Οινολόγος Τρύγου το πόστο μου, πράγμα που καθιστά ακόμα πιο συναρπαστική και δελεαστική την πρόκληση. Ξεκινά σιγά σιγά η προετοιμασία του οινοποιείου. Όλα καθαρίζονται με σχολαστικό τρόπο και μένουν σε αναμονή. Τα βαρέλια αδειάζουν και το κρασί που παλαίωνε μετακομίζει σε μπουκάλια οπού θα παραμείνει για λίγους μήνες πριν το γνωρίσει ο κόσμος.

 

Οι Γευσιγνωσίες

Κάθε απόγευμα, έως ότου αρχίσει ο τρύγος ανακαλύπτουμε τους θησαυρούς της Νέας Ζηλανδίας και της Καλιφόρνιας που φροντίζουν να μας προμηθεύουν σε κάθε δοκιμή μας. Εδώ οι γευσιγνωσίες είναι λίγο λιγότερο τυπικές απ’ ότι αυτές στο botilia.gr. Εδώ γίνονται στη σκιά των δέντρων, στην εξοχή, σε αυτοσχέδιους πάγκους πάνω σε βαρέλια. Δεν λέω, καλή η τυπικότητα αλλά εδώ ανυπομονούμε να φτάσει το απόγευμα.

Τα κρασιά του 2013 στων οποίων την οινοποίηση είχα συμμετάσχει πέρυσι, μας αντάμειψαν με τον πιο γενναιόδωρο τρόπο. Κάνω ένα μικρό διάλειμμα λοιπόν από τις γευσιγνωσίες του botilia.gr. Εδώ δοκιμάζω κρασιά νεοκοσμίτικα, με τελείως διαφορετικό ύφος και χαρακτήρα.

 

Με την επιστροφή μου σε 3 περίπου μήνες θα φέρω και θα προσφέρω ένα κρασί από τα καλύτερα που θα δοκιμάσω σε έναν τυχερό μέλος του botilia.gr.

Θα προσπαθήσω λοιπόν μέσω του botilia.gr και ενός αυθεντικού Νεοζηλανδέζικου οίνου να μεταφερθείτε με τ' αρώματα και τη γεύση του σε αυτήν εδώ την προικισμένη οινοπαραγωγικά χώρα.

Οπότε μετράμε αντίστροφα για αυτή τη στιγμή.

Έλενα Πανταζή  
Οινολόγος     
Υπεύθυνη πωλήσεων
botilia.gr