ΑΡΘΡΑ Πρακτικές συμβουλές για τη συντήρηση του κρασιού μετά το άνοιγμά του

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ;
Πρακτικές συμβουλές για τη συντήρηση του κρασιού μετά το άνοιγμά του
Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς θα σκέφτεστε: «Σιγά το πρόβλημα... Ποτέ δεν μένει κρασί μισό...»

Ναι αλλά αν μείνει; Δεν είναι κρίμα να χρειαστεί να το πετάξετε;

Εμείς πάντως είμαστε ανάμεσα σε αυτούς που ανοίγουν ένα μπουκάλι κρασί με καλή παρέα αλλά και μόνοι τους και δεν είναι λίγες οι φορές που δεν το απολαμβάνουμε μέχρι την τελευταία σταγόνα. Θα θέλαμε όμως να μπορούσαμε να το αποθηκεύσουμε και να το απολαύσουμε λίγες μέρες αργότερα μέχρι τέλους...

Αν ψάξουμε λίγο θα δούμε ότι υπάρχουν αρκετά τρομερά τεχνολογικά εργαλεία εκεί έξω που κρατούν το οξυγόνο μακριά από το κρασί μας αλλά κοστίζουν κάποιες φορές εκατοντάδες ευρώ. Ας σοβαρευτούμε...

Πως λοιπόν το συντηρούμε όσο το δυνατόν καλύτερα;

Ένα απλό τρικ είναι να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία του πριν αφαιρέσουμε τον φελλό. Ανεξάρτητα από το αν είναι λευκό ή κόκκινο, αν έχετε σκοπό να μην το καταναλώσετε ολόκληρο, βάλτε το στο ψυγείο να παγώσει αρκετά. Χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία, τα παγωμένα κύτταρα οξειδώνονται πολύ πιο αργά από ότι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Κλείστε και πάλι με τον φελλό και επιστρέψτε το μπουκάλι στο ψυγείο αμέσως μετά το σερβίρισμα. Αν το κρασί σας είναι κόκκινο αφήστε το λίγη ώρα να αναπνεύσει και ταυτόχρονα να επανέλθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος προκειμένου να ανακτήσει τα γευστικά και αρωματικά του χαρακτηριστικά.

Βέβαια έχετε πάντα κατά νου ότι οι θερμοκρασίες του ψυγείου δεν συνίστανται για μακροχρόνια παλαίωση. Επίσης, όσο είναι δυνατόν αποφύγετε την επαφή του κρασιού με το φως. Τα λευκά κρασιά και τα ελαφριά κόκκινα έχουν την τάση να είναι πιο ευαίσθητα στο φως και το οξυγόνο.

Το κρασί αφού ανοιχτεί διατηρείται περισσότερο, όσο λιγότερο εκτίθεται στο οξυγόνο. Μια άλλη πρακτική συμβουλή είναι να μεταφέρετε το περισσευούμενο περιεχόμενο σε μικρότερα μπουκάλια πχ. των 187ml γεμίζοντάς τα έως πάνω και να τα κλείσετε με φελλό. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο και το κρασί μπορεί να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση έως και 2 εβδομάδες στο ψυγείο.

Αν θέλετε βέβαια να φροντίσετε ακόμη περισσότερο τα ανοιγμένα κρασιά σας και να τα απολαύσετε σαν καινούρια (κάποιες φορές και ακόμη καλύτερα) μετά από μέρες, μπορείτε να προμηθευτείτε μια οικονομική αντλία αφαίρεσης οξυγόνου. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να αφαιρέσετε τον αέρα από το μπουκάλι μετά από κάθε χρήση και να το κρατήσετε ζωντανό και σχεδόν ανέπαφο για αρκετές μέρες.

Αν θέλετε να επενδύσετε λίγο παραπάνω στο κρασί σας, ιδανική πρόταση είναι η αντλία συντήρησης με Άζωτο Wine Protector. Αφού καταναλώσετε όσο κρασί θέλετε, ψεκάστε μέσα στη φιάλη με την αντλία Wine Protector. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται ένα λεπτό στρώμα αζώτου ανάμεσα στο κρασί μέσα στη φιάλη και τον αέρα, χωρίς να τα αφήνει να έρθουν σε επαφή. Οι ανταλλακτικές αμπούλες αζώτου είναι οικονομικές και έχουν μεγάλη διάρκεια. Κλείστε με τον φελλό και αποθηκεύστε σε δροσερό μέρος σε όρθια θέση. 

Τέλος, ο απόλυτος τρόπος συντήρησης είναι να μην ανοίξεις καν τη φιάλη. Ο πρωτοποριακός μηχανισμός Coravin επιτρέπει την άντληση κρασιού από την κλειστή φιάλη, αντικαθιστώντας το περιεχόμενό της με το αδρανές αέριο αργό. Με τον τρόπο αυτό το κρασί σας είναι σαν να μην ανοίχτηκε ποτέ και συνεχίζει να εξελίσσεται ανενόχλητο στη φιάλη.