ΑΡΘΡΑ Μια βόλτα στη Νεμέα

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΝΕΜΕΑ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ ΜΟΛΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ. ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ! ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΓΕΜΑΤΟ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ, ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ!
Μια βόλτα στη Νεμέα

Η Νεμέα είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές ζώνες της Ελλάδας, ένας τόπος ευλογημένος, με οινική και όχι μόνο ιστορία από τις αρχές του χρόνου. Βρίσκεται τόσο κοντά στην Αθήνα (1,5 ώρα περίπου) που σχεδόν αδιαφορούμε για αυτή (πως είναι που δεν βγαίνεις ποτέ στη γειτονιά σου…) αλλά είναι ένας προορισμός που σίγουρα δεν θα απογοητεύσει τους φίλους του κρασιού και όχι μόνο.

Αν το να βγαίνεις από το ένα οινοποιείο και το να μπαίνεις στο δίπλα ακούγεται διασκεδαστικό, τότε σίγουρα η Νεμέα είναι η ιδανική περιοχή για εσένα! Έχοντας περάσει σημαντική περίοδο κάμψης στις προτιμήσεις του κοινού, η Νεμέα έχει επιστρέψει δυναμικότατα προκαλώντας στα ίσια πιο μοντέρνες, ανερχόμενες και δημοφιλείς ζώνες με ολοκαίνουρια αλλά και καθιερωμένα κρασιά που αναζήτησαν και βρήκαν και πάλι την ταυτότητά τους.

Ευκαιρία για την πρόσφατη επίσκεψή μας ήταν οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας, η ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιείται τα τελευταία 11 χρόνια με σκοπό να αναδείξει τα χαρίσματα της περιοχής και των παραγωγών της. Διαρκεί συνολικά ένα μήνα με αποκορύφωμα όμως το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Αν και σε δύσκολη για τους περισσότερους παραγωγούς εποχή καθώς συμπίπτει με τον τρύγο ή την προετοιμασία του, η μεγάλη γιορτή της Νεμέας σηματοδοτεί την έναρξη της οινικής χρονιάς και φροντίζει πάντα να αποτελεί την πρώτη εκδήλωσή της.

Τα 35 οινοποιεία της περιοχής άνοιξαν τις πόρτες τους για να αγκαλιάσουν και να μαγέψουν τους χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής. Εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και συναυλίες πλαισίωσαν τις ούτως ή άλλως γεμάτες μέρες των επισκεπτών. 35 οινοποιεία δεν είναι και λίγα… Υπήρχε βέβαια και ο χώρος του ΣΟΝ (Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας) στον οποίο μπορούσε κανείς να δοκιμάσει συνοπτικά όλα τα κρασιά των παραγωγών που συμμετείχαν χωρίς όμως να τους έχει παρόντες για να απαντήσουν σε ερωτήσεις ή να εξηγήσουν τη διαφορετικότητα των δημιουργημάτων τους.

Ξεπερνώντας τις εκδηλώσεις και τη συνολική οργάνωση που αν και πολύ καλύτερη των προηγούμενων χρόνων, υστερεί ακόμη σε σχέση με αντίστοιχες εκδηλώσεις τόσο του εξωτερικού όσο και άλλων περιοχών της χώρας, η φιλοξενία των οινοποιείων ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις υποδειγματική. Πλήθος κρασιών, εδέσματα και παρεΐστικη ατμόσφαιρα ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της γευσιγνωστικής εμπειρίας των μικρότερων οινοποιείων ενώ τα μεγαλύτερα είχαν οργανώσει δικό τους πρόγραμμα με επιμέρους εκδηλώσεις και παρουσιάσεις που προσέλκυσαν το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών.

Πρωταγωνιστής πάντα το Αγιωργίτικο. Μια ποικιλία ικανή για τα καλύτερα και τα … λιγότερο καλά. Τα 22.000 στρέμματα της περιοχής της Νεμέας την καθιστούν τη μεγαλύτερη ΠΟΠ Ζώνη της χώρας με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να καταλαμβάνεται από το Αγιωργίτικο.

Ερυθρή ποικιλία σύμβολο του Ελληνικού κρασιού και μεγάλο εξαγωγικό χαρτί της χώρας για χρόνια, το Αγιωργίτικο αποτελεί το κλασικότερο και το πλέον ευρέως διαδεδομένο κόκκινο κρασί. Δίνει κόκκινα και ροζέ κρασιά που μπορούν να καλύπτουν όλο το φάσμα γλυκύτητας (από ξηρά έως γλυκά) ενώ πρόσφατα δοκιμάσαμε και ροζέ ημίξηρη και ημιαφρώδη εκδοχή του που κάθε άλλο παρά αδιάφορη ήταν.

Η υπερβολική διάδοσή του και οι κακές, ταβερνιάρικες εκδοχές του, περιόρισαν την αίγλη του παρελθόντος δίνοντας ευκαιρία σε άλλες ποικιλίες να το φτάσουν και να το ξεπεράσουν σε αποδοχή και δημοτικότητα.

Η δημιουργική διάθεση των οινοποιών της Νεμέας, η εμπειρία τους σε συνδυασμό με την τάση για εκσυγχρονισμό της παράδοσης έχει δώσει νέα ώθηση στην περιοχή και νέα πνοή στην ερυθρή ποικιλία που την χρειαζόταν και την αξίζει δικαιωματικά. Μεγάλα κρασιά γνωστών και λιγότερο γνωστών παραγωγών είναι σίγουρο ότι θα κάνουν τον οινικό κόσμο να παραμιλάει.

Όπως θα περιμένατε, κάναμε μια εναλλακτική βόλτα στην περιοχή, σε απάτητα μονοπάτια. Συνολικά επισκεφθήκαμε 7 οινοποιεία και δοκιμάσαμε, πέρα από τα αναμενόμενα, απρόσμενα διαμάντια, πειραματικές οινοποιήσεις, περιορισμένες φιάλες, κάθετες και παλιές χρονιές που ξέρετε πως τις αγαπάμε.

Μπορεί να κράτησε ένα μόλις Σαββατοκύριακο, μας έδωσε όμως εκπλήξεις και ανακαλύψεις που θα μας απασχολήσουν για καιρό. Προετοιμαστείτε! Έρχονται!

Κάποιοι τολμούν να συγκρίνουν την περιοχή της Νεμέας με τη Βουργουνδία. Υπάρχει σύγκριση; Μάλλον όχι, αν και έχει 14 χωριά με αμπελοτόπια που δίνουν κρασιά που για τους γνώστες διαφέρουν μεταξύ τους τόσο λόγω υψομέτρου όσο και λόγω του προσανατολισμού και της εδαφολογικής σύνθεσής τους.

Θα γίνει Βουργουνδία; Δεν ξέρουμε αλλά το ελπίζουμε.

Θα ξαναπηγαίναμε; Πότε φεύγουμε;

 

Άγγελος Δαμουλιάνος