ΑΡΘΡΑ Τι θα περάσει από το ποτήρι μου το 2017;

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΜΟΥ ΤΟ 2017;

ΤΙ ΘΑ ΦΟΡΕΘΕΙ ΤΟ 2017 ΣΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ ΜΑΣ; ΜΑΘΕ ΤΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΜΠΗΚΕ!
Τι θα περάσει από το ποτήρι μου το 2017;

Αν ανήκεις στη μεγάλη πλέον παρέα των οινόφιλων, έχεις κάθε λόγο να χαίρεσαι για αυτά που έρχονται το 2017.

Τι θα έλεγες όμως να ξεκινήσουμε πρώτα με το τι έγινε στα ποτήρια μας το 2016; Με μία λέξη: ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ!

Ναι, το ροζέ είναι κι αυτό κρασί και μπορεί να είναι υπέροχο! Μπορεί να είναι ο ενδιάμεσος κρίκος για όσους δεν έχουν καταλήξει στον τύπο κρασιού που τους αρέσει ή μπορεί να λειτουργήσει ως πασπαρτού στον συνδυασμό με δύσκολα ή πολυσύνθετα γεύματα. Η μεγαλύτερη έκπληξη; Δεν είναι μόνο για γυναίκες!

Οι φυσαλίδες έγιναν της μόδας. Δεν είναι υποχρεωτικό να απαντήσεις με χρώμα στον μπάρμαν που σε ρωτάει τι θα πιείς. Η ερώτηση «τι έχετε σε αφρώδες;» ακούστηκε πολύ περισσότερο από ότι θα περίμενες.

 

Ας δούμε τώρα τι ακολουθεί. Το 2017 μπήκε δυναμικά.

 

Βιοδυναμικότητα και πορτοκαλότητα

Απλή μόδα ή υπάρχει βαθύτερη εξήγηση; Η βιοδυναμική καλλιέργεια μπαίνει για τα καλά στην παγκόσμια οινική κουλτούρα. Ο αμπελουργός και ο οινοποιός καθορίζουν τον χρόνο πραγματοποίησης των εργασιών με βάση τον κύκλο του φεγγαριού. Ακούγεται περίεργο; Ψάξε τριγύρω ποια ελληνικά και διεθνή κρασιά παράγονται με αυτή την λογική.

Από την άλλη τα πορτοκαλί κρασιά μπήκαν και θα συνεχίσουν να μπαίνουν δυναμικά στην ελληνική οινική πραγματικότητα. Λευκές ποικιλίες αντιμετωπίζονται σαν κόκκινες και πυθάρια, βαρέλια, νταμιτζάνες και κάθε λογής δοχεία επιστρατεύονται για την ωρίμανση και την οξειδωτική τους εξέλιξη. Όπως κι αν σου ακούγεται, έχουν κοινό που τα λατρεύει και όλα δείχνουν ότι θα δούμε ακόμη περισσότερα.

 

 

Ακόμη περισσότερες φυσαλίδες

Αφρώδη κάθε τύπου κατακτούν τη θέση τους στα flute ποτήρια μας και πλέον συνοδεύουν όχι μόνο τις γιορτινές, αλλά και καθημερινές στιγμές που δεν θα μείνουν στην ιστορία. Άλλωστε σου ακούγεται άσχημο να δώσεις λίγη λάμψη σε κάθε μέρα; Οικονομικότερα αφρώδη κάνουν τη διαδικασία πιο εύκολη. Ούτως ή άλλως, φυσαλίδες δεν έχει μόνο η σαμπάνια…

 

Κόκκινα ελαφριά σαν πούπουλο

Ακολουθώντας την τρέλα των ροζέ, μια νέα κατηγορία κόκκινων κρασιών που μπορούν (και θα έπρεπε) να καταναλωθούν ελαφρώς δροσερά, βρίσκει τη θέση της στις προτιμήσεις των οινόφιλων. Έτσι κι αλλιώς, το ελληνικό κλίμα το σηκώνει για περισσότερο από μισό χρόνο. Ιδανικά για καθημερινή κατανάλωση, σαφώς πιο οικονομικά από τα παλαιωμένα και εύκολα στον συνδυασμό τους με φαγητό, τα ελαφρά, φρέσκα κόκκινα κρασιά θα μας συνοδεύσουν στο καθημερινό τραπέζι ή στον καναπέ όλο τον χρόνο.

 

 

Τόπο στα νιάτα

Έχεις βρεθεί πρόσφατα σε οινική έκθεση; Παλιά το κρασί ήταν ένα σπορ για «μεγαλύτερες» ηλικίες. Τόσο το κόστος όσο και ο χρόνος αφιέρωσης στην εκτίμηση του κρασιού το απαιτούσε. Ελάχιστες ή καθόλου οινικές εκθέσεις, μηδαμινές ευκαιρίες για δοκιμή πολλών διαφορετικών κρασιών, απαιτούσαν χρόνο και κυρίως χρήμα από την πλευρά των οινόφιλων.

Τώρα, αναζητούμε ελεύθερο σαββατοκύριακο χωρίς εκθέσεις, οι παρουσιάσεις των οινοπαραγωγών είναι σχεδόν καθημερινές αλλά και εκπαιδευτικά σεμινάρια διαφορετικών τύπων πραγματοποιούνται σε όλη ή σχεδόν όλη την Ελλάδα. Το πιο ωραίο σε όλα αυτά; Νέοι, ηλικίας ίσως και κάτω των 25 δείχνουν την αγάπη τους στο κρασί, δοκιμάζουν, (χρησιμοποιούν τα πτυελοδοχεία,) έχουν ερωτήσεις και κρατάνε σημειώσεις για τα κρασιά που δοκίμασαν.

 

Σπίτι μου ή σπίτι σου;

Η κατανάλωση κρασιού στο σπίτι θα συνεχίσει να αυξάνεται με ακόμη υψηλότερους ρυθμούς. Με μεγαλύτερη  ή με μικρότερη παρέα, όλα δείχνουν ότι εκτιμάς ένα καλό μπουκάλι κρασί στο σπίτι όλο και περισσότερο. Άλλωστε τι πιο ωραίο από ένα βραδάκι με επιλεγμένη παρέα μπροστά στο τζάκι ή στο μπαλκόνι;

 

Άγγελος Δαμουλιάνος