Διαθέσιμο για 4 μέρες ακόμα
Syrah 2013 - Κτήμα Φλοριάν

Μια πολύ μεγάλη ανακάλυψη!

Καιρό είχαμε να ενθουσιαστούμε τόσο με ένα Syrah.

Το Syrah 2013 του Κτήματος Φλοριάν, σηκώνει σύγκριση με τα καλύτερα που έχεις δοκιμάσει έως τώρα. Είναι από εκείνα που θα κάνουν όποιους το δοκιμάσουν να ρωτήσουν «που είπαμε ότι παράγεται αυτό;» Εσύ θα τους πεις στο Τρίλοφο Θεσσαλονίκης αν και τα σταφύλια προέρχονται από το Τρίλοφο της Νάουσας. Και επειδή σίγουρα θα ρωτήσουν ποιος το παράγει, κάπου εδώ αρχίζει η ιστορία του Gerd.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο οινοποιείο του παππού του στο Rhineland Palatinate, τον παράδεισο των Riesling και των Μοσχάτων (όχι ότι τα πάει άσχημα και στα ερυθρά…).

Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στο αμπέλι. Ο παππούς του επέμεινε στην παραδοσιακή καλλιέργεια και την απόλυτα φυσική οινοποίηση, αποφεύγοντας ακόμη και την χρήση τρακτέρ στο αμπέλι καθώς θεωρούσε ότι το βάρος επηρέαζε το έδαφος και οι αναθυμιάσεις της εξάτμισης θα μόλυναν τον καρπό και θα αλλοίωναν το κρασί του.  

Μεγαλώνοντας, ο δρόμος του Gerd χώρισε από αυτόν του αμπελιού. Έγινε πολίτης του κόσμου και εργάστηκε σε μεγάλες πολυεθνικές στο Λουξεμβούργο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού. Η αγάπη και η ανάμνηση του αμπελιού όμως έβραζαν μέσα του. Το 2002 ήρθε στην Ελλάδα. Σαν αντίβαρο στην γραφειοκρατική δουλειά του, το 2004 αγόρασε μια μικρή έκταση στο Τρίλοφο όπου τώρα βρίσκεται το οινοποιείο, και φύτεψε τα πρώτα αμπέλια. Οι αρχικές πειραματικές οινοποιήσεις είχαν σκοπό την προσωπική κατανάλωση με τα αποτελέσματα να ενθουσιάζουν όποιον δοκίμαζε.

Έδωσε εξ αρχής μεγάλη έμφαση στη βιολογική καλλιέργεια, τη σωστή διαχείριση του αμπελώνα και την παραγωγή υγειούς καρπού με ελάχιστη παρέμβαση. Ενστερνιζόμενος τις αρχές του παππού του, όλα γίνονται με το χέρι. Τα παιδιά του, με τη σειρά τους, μεγάλωσαν στο αμπέλι. Με δεδομένη την αγάπη τους για αυτό, το 2010 ο γιός του Florian αποφάσισε να σπουδάσει οινολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Κάπου τότε ο Gerd είδε τα πράγματα πιο σοβαρά. Κατασκευάστηκε το boutique οινοποιείο τους στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης και επεκτάθηκε ο αμπελώνας για να φτάσει σήμερα στα 75 στρέμματα. Ακούγοντας τους δυο τους να μιλάνε (στα ελληνικά) για τα αμπέλια και το κρασί τους, είναι αδύνατο να μην σε παρασύρουν με το πάθος τους. Και θα καταλάβεις ότι εννοούν κάθε λέξη όταν έρθει η ώρα να δοκιμάσεις.

Για το Syrah του Κτήματος Φλοριάν επέλεξαν έναν μικρό, νοτιοανατολικού προσανατολισμού αμπελώνα τους λίγο έξω από τη Βέροια, σε υψόμετρο 500 μέτρων. Αυστηρά βιολογική και βιοδυναμική καλλιέργεια με εκμετάλλευση των ιδανικών συνθηκών της περιοχής για την παραγωγή υγειούς καρπού. Χωρίς πιέσεις, ο πολύτιμος χυμός που συλλέγεται, ωριμάζει για 10 μήνες σε μέτριου καψίματος βαρέλια βελανιδιάς από τα δάση της Ροδόπης.

Το Syrah 2013 του Κτήματος Φλοριάν είναι ένα από τα κόκκινα κρασιά που θα σε μαγέψουν με τη φινέτσα και τον αέρα τους. Από εκείνα που θα λατρέψεις τώρα αλλά με κάθε γουλιά θα μετανιώνεις που δεν τα κράτησες για καμιά δεκαριά χρόνια ακόμη. Γιατί ξέρεις ότι το κρασί θέλει υπομονή, και που θα πάει, θα την αποκτήσεις…

 
93/100

Κτήμα Φλοριάν

Syrah 2013 - Κτήμα Φλοριάν

Αξίζει να περιμένεις στη Syrah!
22,00 €
16,80 €
Διαθέσιμο μόνο σε μέλη του botilia.gr.
Χρώμα: 

κόκκινο

Τύπος:  ξηρό
Χρονιά:  2013
Αλκοόλ:  14 %
Προέλευση:  Τρίλοφο, Νάουσα
Ποικιλία:  Syrah
Αρώματα:  μύρτιλο, δαμάσκηνο, κεράσι, μαύρη σοκολάτα, καφές, καπνός πούρου, ξύλο, νωπό χώμα, μπέικον, δέρμα, μαύρο πιπέρι, καρύδα, μέντα
Συνδυάζεται:  λουκάνικα στα κάρβουνα, πιπεράτα φιλέτα, μοσχαράκι κρασάτο
93/100
Μποτίλια: 1

Βαθύ, συμπυκνωμένο πορφυρό χρώμα, με ιώδεις ανταύγειες στο ποτήρι.

Φινετσάτη μύτη που ανοίγει σταδιακά. Μύρτιλο, δαμάσκηνο και κεράσι κάνουν πρώτα την εμφάνισή τους. Μαύρη σοκολάτα, καφές και καπνός πούρου ακολουθούν. Ξύλο, νωπό χώμα, μπέικον, δέρμα και μαύρο πιπέρι δεν αργούν να φανούν ενώ νύξεις καρύδας και μέντας ολοκληρώνουν το εξαιρετικά ενδιαφέρον σύνολο.

Στιβαρό στο στόμα με καλοδουλεμένες, μέτριας (+) έντασης τανίνες και νευρώδη οξύτητα. Το φρούτο πιο ευδιάκριτο σε αποξηραμένη μορφή, με πρωταγωνιστές το δαμάσκηνο, τη σταφίδα και το ώριμο, μαύρο κεράσι. Πλούσιες νότες από κακάο, espresso, κέδρο, κανέλα και πιπέρι συμπληρώνουν μοναδικά το σύνολο. Επίγευση μακρά και απολαυστικά πικάντικη.

Συνδύασέ το με λουκάνικα στα κάρβουνα, πιπεράτα φιλέτα, μοσχαράκι κρασάτο




Για δες κι αυτά

90 /100
Κλεψύδρα Syrah 2014 - Αμπελώνες Σαμαρτζή
Αμπελώνες Σαμαρτζή
ΧΡΩΜΑ ΤΥΠΟΣ
κόκκινο ξηρό
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Κοιλάδα των Μουσών, Βοιωτία Syrah
93 /100
Γουμένισσα 2012 - Κτήμα Τάτση
Κτήμα Τάτση
ΧΡΩΜΑ ΤΥΠΟΣ
κόκκινο ξηρό
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Γουμένισσα Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα
92 /100
MV Μαυρούδι 2014 - Ανατολικός Vineyards
Ανατολικός Vineyards
ΧΡΩΜΑ ΤΥΠΟΣ
κόκκινο ξηρό
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Θράκη Μαυρούδι, Cabernet Sauvignon, Merlot