Κόκκινες γαλλικές ποικιλίες και Κρήτη: Μια σχέση πάθους που δείχνει να εντείνεται χρόνο με τον χρόνο, σοδειά με τη σοδειά.
Το Syrah, με καταγωγή από τον Ροδανό (αν και για πολλούς πήρε το όνομά του από την αρχαία πόλη Σιράζ του Ιράν από την οποία μάλλον και κατάγεται), έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι αγαπά το νησί και ιδιαίτερα τους παραγωγούς που το εκτιμούν και ξέρουν ακριβώς πως να το αναδείξουν όπως του αξίζει.
Ο πολύπειρος οινολόγος Μανώλης Καραβιτάκης είναι γνωστός στην Κρήτη ως ο άνθρωπος πίσω από κάποια από τα γνωστότερα κρασιά του Κρητικού αμπελώνα. Στην ριψοκίνδυνη απόφασή του να ξεκινήσει το δικό του οινοποιείο στα Ποντικιανά της περιοχής Κολυμβαρίου στα Χανιά, βρήκε έναν εξαιρετικό σύμμαχο στη γαλλική ποικιλία. Μαζί με τον γιο του Νίκο έστρεψαν όλη τους την προσοχή στην επιλογή των ιδανικών αμπελοτοπιών και στην έκφραση του terroir κάθε ενός από αυτά. Με τη σειρά τους, αυτά τους αντάμειψαν πλουσιοπάροχα με κρασιά γεμάτα χαρακτήρα και φινέτσα.
Για το μονοποικιλιακό Syrah 2012 των Αμπελώνων Καραβιτάκη, ο καρπός συλλέχθηκε με μεγάλη προσοχή από δύο επιλεγμένα, βιολογικής καλλιέργειας οικογενειακά αμπελοτόπια με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις. Ένα στα Χανιά και ένα στο Ηράκλειο. Χωρίς ουσιαστικές πιέσεις και μετά από 16ήμερη ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία, το Syrah 2012 ωρίμασε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια μεσαίου καψίματος για 18 μήνες.
Γεμάτο ένταση, πικάντικο και φουλ του κόκκινου φρούτου, το Syrah 2012 των Αμπελώνων Καραβιτάκη, θα κάνει τις καρδιές των απανταχού Syrah lovers (και όχι μόνο) να σκιρτήσουν. Άσε που με την τιμή του επαναπροσδιρίζει τη σχέση ποιότητας - τιμής των Syrah...