Έχεις διάθεση για κάτι πραγματικά εξαιρετικό και πολύ σπάνιο;
Μια εξαφανισμένη το 1955 από τη φυλλοξήρα ποικιλία, οι άγριες ζύμες του αμπελιού, ένα μόνο βαρέλι 225 lt και ένας από τους πλέον ανερχόμενους αλλά και χαμηλών τόνων Έλληνες οινοπαραγωγούς, βάζουν τη σφραγίδα τους στο Βραδυανό Wild Fermentation 2014 της Οινοποιίας Βρυνιώτη. Και πίστεψέ μας, είναι ένα από τα σπανιότερα και πιο ιδιαίτερα Ελληνικά κρασιά που μπορείς να δοκιμάσεις.
Ο Κώστας Βρυνιώτης κατάφερε να αναβιώσει το από χρόνια ξεχασμένο Βραδυανό, που είχε εξαφανιστεί από τη φυλλοξήρα του 1955. Οι προσπάθειες χρόνων ανταμείφθηκαν και τώρα το Βραδυανό, έχοντας όπως όλα δείχνουν διαφύγει τον κίνδυνο, συμμετέχει σε χαρμάνια με άλλες ερυθρές ποικιλίες, βάζοντας και πάλι το στίγμα του στον Ελληνικό αμπελώνα.
Στη μία και μοναδική ερυθρή, μονοποικιλιακή του οινοποίηση, ο Κώστας Βρυνιώτης και ο οινολόγος, με μεγάλη εμπειρία στη Γαλλία, Γρηγόρης Σκοπελίτης, ρίσκαραν με τη χρήση γηγενών, άγριων ζυμών της περιοχής, επιτρέποντας την απρόβλεπτη, αλλά ακόμη πιο αυθεντική και ανεπηρέαστη έκφραση της ποικιλίας.
Το Vradiano Wild Fermentation 2012 παρέμεινε 12 μήνες σε ένα μόνο βαρέλι 225 lt. Εμφιαλώθηκε σε μόλις 228 φιάλες και παρέμεινε εκεί για 2 ακόμη χρόνια! Μερικές από αυτές ανοίχθηκαν και προκάλεσαν ουρές σε πρόσφατες εκθέσεις. Λίγο περισσότερες από 60 θα παραμείνουν και φέτος στο οινοποιείο. Μία ανοίξαμε και εμείς (ουπς) ενώ κάμποσες ακόμα μοιράστηκαν μεταξύ μας και στριμώχτηκαν στους συντηρητές μας (τα καλά της δουλειάς).
Άρα έμειναν… κάνε τους υπολογισμούς. Και θα τις βρεις όλες εδώ.
Μισή ώρα σε καράφα θα του δώσει τις ανάσες που χρειάζεται. Εν τω μεταξύ εσύ προετοιμάσου να ενθουσιαστείς! Όλα δείχνουν ότι μπορείς να το κρατήσεις για τουλάχιστον 8 χρόνια αν είσαι από αυτούς που αντέχουν.