ΣΥΝΤΑΓΕΣ Ριζότο με Κολοκύθα και Φασκόμηλο

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

ΕΥΚΟΛΗ; ΠΟΛΥ! ΓΡΗΓΟΡΗ; ΟΥΤΕ 10 ΛΕΠΤΑ! ΝΟΣΤΙΜΗ; ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ!

ΥΛΙΚΑ


200 gr. ρύζι για ριζότο (Vialone nano ή Arborio)
200 gr. πορτοκαλί κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
150 gr. βούτυρο
50 gr. παρμεζάνα
1 ξερό κρεμμύδι
800 ml. ζωμό κοτόπουλου καυτό
50 ml. κρασί λευκό ξηρό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Φρέσκο πιπέρι
Αλάτι

ΟΔΗΓΙΕΣ


Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα τον ζωμό, τον οποίο τον θέλουμε καυτό.
Βάζουμε την κολοκύθα σε ένα τηγάνι με 50 gr. βούτυρο και ένα κλωναράκι φασκόμηλο και σωτάρουμε για 5 λεπτά πασπαλίζοντας με την ζάχαρη.
Αφαιρούμε την μισή ποσότητα κολοκύθας και στην υπόλοιπη προσθέτουμε 200 ml. από τον ζωμό που έχουμε ζεστάνει. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
Την υπόλοιπη κολοκύθα την τοποθετούμε σε πυρέξ. Προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι και ψήνουμε για μερικά λεπτά στο γκρίλ.
Βάζουμε την βρασμένη κολοκύθα στο μπλέντερ και την πολτοποιούμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε με 50 gr. Βούτυρο. Όταν λιώσει προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύουμε 1 λεπτό, προσθέτουμε το κρασί και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί εντελώς.
Προσθέτουμε σταδιακά και με υπομονή σε μικρές δόσεις τον ζωμό και τον πουρέ από την κολοκύθα, χωρίς να σταματάμε να ανακατεύουμε το ριζότο μέχρι να χυλώσει.
Στο τελείωμα αλατοπιπερώνουμε το ριζότο, το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την παρμεζάνα, το βούτυρο και 1-2 φύλλα φασκόμηλο.
Σερβίρουμε όσο είναι ακόμη ζεστό.

 

Συνδυασμός με κρασί

Ανεπιφύαλκτα μια Malvasia Aromatica του Κτήματος Καραβιτάκη γιατί τα φυτικά αρώματα του κρασιού θα δέσουν όμορφα με το φασκόμηλο του πιάτου. Από την άλλη η ελαφριά γλυκύτητα του πιάτου ζητάει ένα κρασί χωρίς τονισμένη οξύτητα και με κάποια υπολειμματικά σάκχαρα Οπότε η Μαλβάζια ειναι ο ιδανικός συνδυασμός. Εναλλακτικά, το Κτήμα Καμάρα Ροζέ που κι αυτό καλύπτει τα παραπάνω κριτήρια, θα ταιριάξει τέλεια 

Εύα Μονοχάρη
Food blogger