Σπάνιο όσο λίγα! Δυσεύρετο όσο ελάχιστα! Ιδιαίτερο όσο δεν πάει! Αν σε όλα αυτά προσθέσεις την απόλυτα φυσική οινοποίησή του χωρίς την παραμικρή παρέμβαση και την εμφιάλωσή του σε μόλις 670 φιάλες, αρχίζεις να παίρνεις μια ιδέα για το τι να περιμένεις.
Στο λιλιπούτειο οινοποιείο της Οικογένειας Τζήκα πάνω στον δρόμο που συνδέει την Καλλιθέα με τη χερσόνησο της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, όλα γίνονται με το χέρι. Όλα είναι φυσικά. Και αυτό δεν είναι από μόδα Ήταν και είναι στάση ζωής.
Η καλλιέργεια των αμπελώνων είναι απόλυτα οργανική και πιστοποιημένη. Η μόνη ελάχιστη χρήση θείου σε όλη τη διαδικασία οινοποίησης γίνεται για την απολύμανση των βαρελιών.
Στο Χαμόγελο Ψυχής Ερυθρό 2015 της Οικογένειας Τζήκα, Syrah και Nebbiolo σμίγουν και παραμένουν σε γαλλικά βαρέλια για 11 μήνες κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Γιάννη Τζήκα που απλώς κοιτάζει επιτρέποντας στη φυσική διαδικασία να εξελιχθεί. Εννοείται ότι η ζύμωση είναι άγρια με αυτόχθονες ζύμες του αμπελιού. Από εκεί και πέρα απολύτως μηδενική παρέμβαση, κανένα φιλτράρισμα ή κολλάρισμα μέχρι το τέλος. Η εμφιάλωση γίνεται με το χέρι και τα κρασιά μένουν να ξεκουραστούν, πριν διατεθούν και εξαντληθούν άμεσα.
Και εξαντλούνται αποκλειστικά στο οινοποιείο. Δεν υπάρχει περίπτωση να γνωρίσεις την οικογένεια Τζήκα και να μην μαγευτείς από την επιμονή, την αφοσίωση και την αγάπη τους σε αυτό που κάνουν. Και αυτό που κάνουν είναι υπέροχα, πολύπλοκα, απόλυτα φυσικά κρασιά που έχουν κάνει όσους τα έχουν δοκιμάσει να αναζητούν ευκαιρία για ταξίδι στη Χαλκιδική και στο οινοποιείο τους.
Εξασφαλίσαμε ελάχιστες, τελευταίες φιάλες για εμάς και τους φίλους μας. Το Χαμόγελο Ψυχής 2015 Syrah – Nebiolo της Οικογένειας Τζήκα είναι η έκφραση της γης όταν συνάντησε τις αγαπημένες της ποικιλίες. Ένα από τα κρασιά που θα θέλεις κι εσύ να συζητήσεις με τους φίλους σου και γιατί όχι να μοιραστείς μαζί τους.
Του αξίζει...
Αν και φυσικό, όλα δείχνουν ότι έχει μια 5ετία όμορφης εξέλιξης μπροστά του.