Η γευστική δοκιμή ενός κρασιού είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να αναδείξει την αξία τόσο του κρασιού όσο και του παραγωγού του. Κάνετε δώρο σε εσάς ή στους φίλους σας ένα σετ με όλα τα απαραίτητα για μια σωστή γευσιγνωσία και απολαύστε τη μαγεία ενός ιδιαίτερου κρασιού.
Τι χρειάζεστε
1 μπουκάλι εξαιρετικό κρασί,
1 ανοιχτήρι,
1 ποτήρι γευσιγνωσίας
καλή διάθεση.
Βασικά βήματα
Εμφάνιση – χρώμα
Βάλτε μικρή ποσότητα κρασιού στο ποτήρι γευσιγνωσίας, απομακρύνετε και γείρετέ το ώστε να δείτε καθαρά το χρώμα του. Βοηθάει το να χρησιμοποιήσετε ένα άσπρο φόντο πίσω από το ποτήρι σας, πχ ένα φύλλο χαρτί.
Προσέξτε το χρώμα του από την άκρη προς τη μέση.
Σκεφτείτε το χρώμα του πέρα από τα βασικά κόκκινο, λευκό ροζέ. Για τα κόκκινα, είναι πορφυρό, βιολετί, ρουμπινί; Για τα λευκά αντίστοιχα είναι χρυσοπράσινο, αχνοκίτρινο, κεχριμπαρί;
Άρωμα
Πλησιάστε το ποτήρι στη μύτη σας, Μη διστάσετε να βάλετε τη μύτη σας μέσα στο ποτήρι. Μυρίστε και στη συνέχεια ανακινήστε περιστροφικά το ποτήρι για μερικά δευτερόλεπτα ώστε το κρασί να απελευθερώσει τα αρώματά του. Τώρα ξαναμυρίστε.
Για τα λευκά κρασιά, αναζητήστε αρώματα φρούτων, εσπεριδοειδών, άρωμα φρεσκοκομμένου χόρτου, λουλουδιών ακόμα και βουτύρου!
Στα κόκκινα ψάξτε για αρώματα κόκκινων, ώριμων φρούτων όπως βατόμουρο, φράουλες, φραγκοστάφυλο. Αν το κρασί έχει περάσει από βαρέλι θα μυρίσετε αρώματα καραμέλας, καπνού, κανέλας και μπαχαρικών.
Τα ροζέ τείνουν να έχουν συνδυασμό των χαρακτηριστικών λευκών και κόκκινων.
Γεύση
Δοκιμάστε το κρασί βάζοντας μια μικρή ποσότητα στο στόμα σας και προσπαθήστε να τη γευτείτε με τη γλώσσα, χωρίς ακόμη να καταπιείτε. Μπορείτε να διακρίνετε τη γλυκύτητα, τον αρωματικό χαρακτήρα, την οξύτητα και τις τανίνες του. Βάλτε μια δεύτερη ποσότητα κρασιού στο στόμα και προσπαθήστε να τραβήξετε και λίγο αέρα για να το νιώσετε να απελευθερώνει τα αρώματά του στο στόμα σας. Η επίγευση είναι η αίσθηση που αφήνει στο στόμα αφού το καταπιούμε.
Ένα εξαιρετικό κρασί θα πρέπει να είναι ισορροπημένο, πολύπλοκο και να έχει ευχάριστη και έντονη επίγευση.