ΑΡΘΡΑ Στρεμματική απόδοση εναντίον ποιότητας

ΣΤΡΕΜΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΥ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ, ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
Στρεμματική απόδοση εναντίον ποιότητας

Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για τις στρεμματικές αποδόσεις. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις ακούμε παραγωγούς να προσπαθούν ακόμα και τεχνητά να μειώσουν την απόδοση των αμπελοτεμαχίων τους. Ακούγεται παράλογο ε;

Η απόδοση συνήθως υπολογίζεται σε τόνους σταφυλιού ανά μια συγκεκριμένη έκταση γης (κατά κύριο λόγο στρέμμα). Εναλλακτικά σε κάποιες χώρες μετράται σαν παραγωγή κρασιού ανά έκταση γης.

Η χαμηλή στρεμματική απόδοση έχει συνδεθεί άμεσα με την αυξημένη ποιότητα του παραγόμενου οίνου.

Στην Ευρώπη μάλιστα, η νομοθεσία περί ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ, PDO, DOCG κλπ επιβάλει συγκεκριμένη ανώτερη στρεμματική απόδοση για τα κρασιά που εντάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες.


Σε πολλές περιπτώσεις η ποικιλία, η εδαφολογική σύνθεση και το κλίμα μιας περιοχής καθορίζουν την παραγόμενη ποσότητα. Ξηρικά αμπέλια σε άγονες πλαγιές έχουν από τη φύση τους μικρή στρεμματική παραγωγή ενώ και κάποιες ποικιλίες είναι λιγότερο παραγωγικές από άλλες.

Σε άλλες περιπτώσεις η συστηματική και ελεγχόμενη μείωση μερών του φυτού και συγκεκριμένα φύλλων, πρέμνων και σταφυλιών, αυξάνει σημαντικά την ποιότητα των παραγόμενων κρασιών.

Οι αμπελουργοί γνωστών και λιγότερο γνωστών οινοποιείων σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει την μέθοδο του Πράσινου Τρύγου, την αφαίρεση δηλαδή μέρους των καρπών του φυτού καθώς και φυλλώματός του με άμεσο στόχο την αύξηση της ποιότητας του εναπομείναντος καρπού.

Το μυστικό είναι ότι σε αυτή την περίπτωση το φυτό καταναλώνει και αφιερώνει την ενέργειά του και όλες τις θρεπτικές ουσίες που προσλαμβάνει από το έδαφος στην ωρίμανση και εξέλιξη μικρότερης ποσότητας καρπού με αποτέλεσμα αυτός να είναι περισσότερο συμπυκνωμένος αρωματικά και γευστικά και κατά συνέπεια πιο ποιοτικός. Αντίστοιχα τα παραγόμενα από αυτόν κρασιά, αν σε αυτό βοηθήσει και η οινοποίηση, θα είναι περισσότερο εκφραστικά και έντονα.

αμπέλιΤο 2015 δεν ήταν καθόλου καλή χρονιά από άποψη ποσότητας για την ελληνική παραγωγή, με την παραγωγή να είναι μειωμένη κατά 30% περίπου σε σχέση με τη μέση ετήσια παραγωγή ενώ σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις η μείωση άγγιξε και το 70%. Οι άσχημες και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες σε διάφορες φάσεις της ανάπτυξης του φυτού προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα. Μεγάλο μέρος του παραγόμενου καρπού χάθηκε. Και έμεινε σημαντικά λιγότερο σταφύλι στο οποίο αφιερώθηκαν οι προσπάθειες του φυτού.

Τι λες, θα είναι ποιοτική η σοδειά του 2015;

 

Άννα Κρανιά
Οινολόγος