ΑΡΘΡΑ Κρασί και Σοκολάτα!

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ!

ΕΧΕΙΣ ΒΑΡΕΘΕΙ ΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΚΕΤΑ; ΣΥΝΔΥΑΣΕ ΤΑ ΜΕ ΚΡΑΣΙ! ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ, ΜΑΘΕ ΠΟΙΑ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ!
Κρασί και Σοκολάτα!

Οι μέρες περνάνε και η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει. Άπειρα σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς, με γέμιση φράουλα, bitter ή γάλακτος θα καταναλωθούν από ερωτευμένους…. και μη! Ταιριάζει όμως η σοκολάτα με κρασί; Και αν ναι, τι κρασί να επιλέξουμε;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα ας ξεκινήσουμε πρώτα με μερικές βασικές αρχές του συνδυασμού κρασιού με φαγητό.

Αρχικά, ποτέ δεν συνδυάζουμε φαγητά με πικρή γεύση με έντονα τανικά κρασιά, καθώς ο συνδυασμός εντείνει ακόμη περισσότερο την πικρή αίσθηση.

Κατά δεύτερον, πλούσια σε γλυκύτητα  φαγητά συνδυάζονται με γεμάτου σώματος κρασιά αντίστοιχης, αν όχι ακόμη μεγαλύτερης γλυκύτητας. Σε αντίθετη περίπτωση, το κρασί φαίνεται πιο όξινο απ’ ότι είναι, λιγότερο φρουτώδες και σημαντικά πιο τανικό και πικρό όταν πρόκειται για κόκκινο.

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να τα εφαρμόσουμε αυτά με την αγαπημένη μας σοκολάτα.

Με μια πικρή σοκολάτα λοιπόν θα μπορούσαμε να πιούμε ένα γλυκό κρασί, όπως Port, που έχει νότες καφέ, σοκολάτας και ιδανικά επίπεδα γλυκύτητας.

Ένα γλυκό κρασί από Aγιωργίτικο (όπως το Vin De Zennes του Κτήματος Γκόφα) ή ένας φυσικώς γλυκύς οίνος όπως το Liatiko της Ιδαίας Οινοποιητικής ή το Euphoria του του Οινοποιείου Ντουράκη, θα ήταν ένας τέλειος συνδυασμός με σοκολάτα γάλακτος ή ακόμα και με τρούφες κακάο.

Για τους πιο τολμηρούς, ένα αγιωργίτικο με μπαχαρένια αρώματα, βελούδινες τανίνες και σοκολατένια επίγευση, θα μπορούσε να συνοδεύσει επιδόρπια με σοκολάτα και κόκκινα φρούτα, ακόμα και στην ξηρή του εκδοχή.

Ενδιαφέρον θα είχε και ο συνδυασμός σοκολάτας με ένα «ζουμερό» Syrah από το Νέο Κόσμο, πχ την Αυστραλία ή για να μην ξενιτευτείτε με το εξαιρετικό Le Roi des Montagnes Syrah του Κτήματος Παπαργυρίου που γίνεται από υπερώριμα σταφύλια. Η πυκνότητα και η ωριμότητα του φρούτου μπορεί να πλαισιώσει μια σοκολάτα, κατά προτίμηση υγείαςμε σχετικά χαμηλή όμως περιεκτικότητα σε κακάο, ή  ακόμα καλύτερα με μια σοκολάτα με ροζ πιπέρι!

Ο πιο κλασσικός συνδυασμός όμως είναι αυτός με τη μαυροδάφνη. Η παλαιωμένη Μαυροδάφνη Reserve 2000 της Cavino, με τα σοκολατένια αρώματα της αλλά και την επίγευση καφέ, θα ήταν υπέροχος συνδυασμός με μια πραλίνα μόκα.

Εκτός από τις πικρές και τις γάλακτος όμως υπάρχει και η λευκή σοκολάτα, και εκεί οι συνδυασμοί με γλυκά ελληνικά κρασιά είναι πάρα πολλοί. Δοκιμάστε τη με Vinsanto, με γλυκό μοσχάτο Λήμνου ή με ένα λευκό μοσχάτο Σπίνας. Τώρα αν επιμένεις να δοκιμάσεις κάτι από τον ξένο αμπελώνα, θα μπορούσες κάλλιστα να συνδυάσεις τη λευκή σοκολάτα σου με ένα παλαιωμένο Chenin Blanc Moelleux  από το Λίγηρα, ιδίως αν είναι εμπλουτισμένη με ξύσμα lime ή λεμόνι για να ισορροπήσει με την οξύτητα του κρασιού. Τέλος μια καραμελωμένη λευκή σοκολάτα πχ Valrhona (Dulcey λέγεται, αν τη βρείτε δοκιμάστε την οπωσδήποτε), θα αποτελούσε μοναδικό συνοδευτικό για ένα λευκό Port.

Ερωτευμένοι και μη, απολαύστε τη σοκολάτα σας!

Εύα Μαρκάκη