ΑΡΘΡΑ Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη Μαλαγουζιά σε 5'

ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ ΣΕ 5'

Η ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ, Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΧΥΤΕΡΑ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ!
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη Μαλαγουζιά σε 5'

Η Μαλαγουζιά είναι η ποικιλία που έφτασε κοντά στην εξαφάνιση και τώρα βρίσκεται στην κορυφή του Ελληνικού αμπελώνα. Για το λόγο αυτό μου αρέσει να την αποκαλώ "Σταχτοπούτα του Ελληνικού κρασιού"! Η προσαρμογή της σε διαφορετικά κλίματα και η πολυμορφικότητα της δεν αφήνουν άλλη επιλογή από το να την αγαπήσουν παραγωγοί και οινόφιλοι! Μα και πως να μην την αγαπήσεις αυτή την ποικιλία; 

Γενικά Στοιχεία

Η Μαλαγουζιά ωριμάζει τον Αύγουστο και είναι αρκετά ευαίσθητη στον βοτρύτη. Μπορεί να δώσει εξαιρετικά μονοποικιλιακά κρασιά αλλά και να συνδυαστεί με Aσύρτικο ή Sauvignon blanc. Τελευταία πολλοί είναι αυτοί που την παντρεύουν με Chardonnay ή ακόμα και Viognier. Επιπλέον δίνει κρασιά διαφορετικού στυλ, από ξηρά μέχρι γλυκά (όψιμου τρύγου συνήθως λευκά αλλά και πορτοκαλί!), ήσυχα αλλά και αφρώδη. Συν τοις άλλοις καλλιεργείται πλέον σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα με πολύ καλά αποτελέσματα. Ανάλογα με το κλίμα δίνει κρασιά ελαφρώς διαφορετικού αρωματικού προφίλ και με τονισμένη ή οχι οξύτητα. Η Βόρεια Ελλάδα θεωρείται από πολλούς το ιδανικό μέρος για να εκφραστεί η Μαλαγουζιά. 

Ιστορία

Η Μαλαγουζιά κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα από την ορεινή Ναυπακτία. Η ποικιλία κινδύνεψε σοβαρά να εξαφανιστεί, όμως στη δεκαετία του ’80 ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και η Ρωξάνη Μάτσα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάσωσή της. Η πρώτη εμφιάλωση Μαλαγουζιάς έγινε από τον Β. Γεροβασιλείου για το Κτήμα Πόρτο Καρράς. Σήμερα είναι μια από τις πιο ανερχόμενες λευκές ποικιλίες με φυτεύσεις που οχταπλασιάστηκαν το 2010 στα 182 εκτάρια από μόλις 23 το 2000. 

Χαρακτηριστικά

Τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας Μαλαγουζιάς στο ποτήρι είναι το μέτριο σώμα, η μέτρια οξύτητα και η αίσθηση λιπαρότητας στο στόμα. Είναι αρκετά αρωματική με νότες από λευκά άνθη (γιασεμί, άνθη εσπεριδοειδών), ώριμα πυρηνόκαρπα (ροδάκινο, βερύκοκο) αλλά και εσπεριδοειδή (λάιμ, γκρέιπφρουτ, λεμόνι). Αν καλιεργείται σε ψυχρό κλίμα τότε συναντάμε και νότες βοτάνων (πράσινο τσάι, δυόσμος), ενώ αν καλλιεργείται σε θερμό κλίμα αποκτά τροπικό χαρακτήρα με νότες mango, ανανά και passion fruit. 

Στις γλυκές εκδοχές της αποκτά πιο μελένια διάσταση με νότες από αγίοκλιμα, κερύθρα, μαρμελάδα πορτοκάλι και βερύκοκο. Κολακεύεται από την παραμονή σε βαρέλι αλλά είναι πιο συχνές και προτιμητέες οι φρέσκιες λουλουδάτες εκδοχές της από δεξαμενή.

Οι πορτοκαλί εκδοχές είναι μεγάλη τάση και μπορώ να πω πως της ταιριάζουν πολύ γιατί το λιπαρό στοιχείο της δένει με την ήπια τανικότητα που αποκτούν τα πορτοκαλί κρασιά από τη ζύμωση με τα στέμφυλα. Επίσης ενισχύεται ο ήδη έντονος αρωματικός χαρακτήρας της.

Είναι μια ποικιλία που μπορεί να παλαιώσει ελαφρώς, ανάλογα βέβαια τη χρονιά και την οινοποίηση,  δίνοντας κρασιά πολύ φινετσάτα και πλούσια, που αν τα συγκρίναμε με κάποια ξένη ποικιλία, θα θύμιζαν μάλλον Viognier.

Συνδυασμός με Φαγητό

Η Μαλαγουζιά εκτός από έντονο αρωματικό χαρακτήρα έχει και πολύ ιδιαίτερη λιπαρή υφή από φυσικού της, που συχνά ενισχύεται από παραμονή με οινολάσπες ή ήπιο batonnage. Αυτό στα μάτια μου την καθιστά ιδανικό ταίρι για τρυφερά μαλάκια όπως η σουπιά και το καλαμάρι, ψητά ή σωτέ (για να διατηρήσουν τη βουτυράτη υφή τους και να δέσουν με αυτή της Μαλαγουζιάς). Αν μάλιστα στο πιάτο προσθέσεις και κάποια αρωματική σάλτσα με βάση τα εσπεριδοειδή και τα βότανα έχεις πάει τον συνδυασμό σε άλλο επίπεδο. Από την άλλη μεριά, μπορεί να  συνοδεύσει ευχάριστα πράσινες σαλάτες και ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες λαχανικών ή πέστο. Οι πιο "βόρειες" και βοτανικές εκδοχές της ταιριάζουν με ελαφριά πιάτα με κοτόπουλο ή ψάρι, πίτες με λευκά τυριά και χορταρικά, καθώς και πιάτα που περιέχουν φρούτα (ψαρονέφρι με βερύκοκα).

Μια γλυκιά Μαλαγουζιά είναι εξαίρετος συνοδός για τάρτες φρούτων, πορτοκαλόπιτες, και πάβλοβες με σως από τροπικά φρούτα. Αντιθέτως οι πορτοκαλί εκδοχές μπορούν να συνδυαστούν με μια ζεστή σαλάτα finocchio - πορτοκάλι, με ινδικό κάρυ, κοτόπουλο ταζίν, tapenade και αγγινάρες αλά πολίτα!

Δες τις αγαπημένες μας στο Μαλαγουζιά & blends

 

Εύα Μαρκάκη

Wine Geek