ΑΡΘΡΑ Αφρώδες κρασί και συνδυασμοί με φαγητό

ΑΦΡΩΔΕΣ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ

ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ. ΚΑΚΩΣ. ΤΑ ΑΦΡΩΔΗ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΑΨΟΓΑ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ.
Αφρώδες κρασί και συνδυασμοί με φαγητό

 

Ο υδράργυρος έχει αρχίσει και ανεβαίνει και τι καλύτερο από ένα κρυστάλλινο, δροσιστικό αφρώδες κρασί;

Με τραγανή οξύτητα, χαμηλό αλκοόλ και απολαυστικές φυσαλίδες μπορεί να αντικαταστήσει τη μπύρα ή να συνοδεύσει τα καλοκαιρινά βράδια.

Και επειδή είναι γνωστό πως κρασί και φαγητό πάνε μαζί, είμαι πάλι εδώ για να σας προτείνω συνοδευτικά για αφρώδη.

  1. Λιπαρά και αλμυρά τυριά όπως παρμεζάνα, παλαιωμένο gouda ή μια γραβιέρα Νάξου 5ετίας είναι φοβερά συνοδευτικά για Champagne Blanc de Noir ή για αφρώδη με παρόμοια φιλοσοφία όπως το Cuvee Speciale από το Κτήμα Καρανίκα.
  2. Φυσικά στρείδια ή αλλιώς κυδώνια και γυαλιστερές. Ναι είναι ένας κλασικός συνδυασμός καθώς το λεμόνι που στάζει από πάνω ζητά οξύτητα. Tέλειος συνδυασμός θα ήταν με ένα αφρώδες Ασύρτικο από τη Σαντορίνη, που έχει και έντονο mineral χαρακτήρα ή μια Brut Champagne Blanc de Blancs.

  3. Αυγά με κάθε τρόπο! Το δύσκολο αυτό υλικό ταιριάζει εξαιρετικά με τις φυσαλίδες που «φρεσκάρουν» το στόμα στη στιγμή. Επειδή καλοκαίρι έρχεται θα προτείνω το αναπάντεχο: αυγά με ντομάτα και ροζέ αφρώδες από Ξινόμαυρο! Πραγματικά είναι ένας άχαστος συνδυασμός, ιδίως αν το κρασί έχει μια αίσθηση γλύκας και η σάλτσα λίγο μπούκοβο!

  4. Prosciutto, σκέτο ή με πεπόνι και δίπλα ένα φρουτώδες αφρώδες κρασί όπως ένα Prosecco ή μια Debina sparkling!
  5. Φρουτοσαλάτες με τα φρούτα της εποχής και φυσικά Moscato D’ Asti ή έστω κάποιο άλλο αφρώδες με λίγη γλύκα όπως ας πούμε ένα Μοσχάτο Τυρνάβου sparkling που έχουν έντονο ανθικό και φρουτένιο στυλ αλλά και γλύκα που θα δέσει με το ώριμο βερίκοκο.

Αυτά είναι τα βασικά αλλά προτείνω να πειραματιστείτε, καθώς με τη Champagne είναι πολύ δύσκολο να κάνετε λάθος και που ξέρετε μπορεί να βρείτε και άλλους συνδυασμούς!

 

 

Εύα Μαρκάκη
Wine geek