ΑΡΘΡΑ Ανάδευσε το κρασί σου σαν επαγγελματίας

ΑΝΑΔΕΥΣΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΟΥ ΣΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ. ΜΑΘΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΣΩΣΤΑ!
Ανάδευσε το κρασί σου σαν επαγγελματίας

Αφού λοιπόν έχεις εντοπίσει και τις 50 αποχρώσεις του κόκκινου ή του λευκού χρώματος στο ποτήρι σου, ήρθε η στιγμή να απολαύσεις και τα αρώματα που έχει να σου δώσει το κρασί που δοκιμάζεις. Πως; Με την ανακίνησή του στο ποτήρι φυσικά!

- Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αναδεύω το κρασί μου χωρίς να κάνω ζημιά;

Καλή ερώτηση. Η απάντηση είναι όπως σε βολεύει! Κάποιοι προτιμούν να αναδεύουν το ποτήρι πάνω στην επιφάνεια του τραπεζιού -συνίσταται στα πρώτα βήματα για την αποφυγή ατυχημάτων. Άλλοι το κάνουν στον αέρα με περίτεχνη μικρή κίνηση του καρπού κι άλλοι, ας τους ονομάσουμε «ζογκλέρ», θα σε εντυπωσιάσουν με τον τρόπο που αναδεύουν, κάνοντας κόλπα που που μοιάζουν να απέχουν ελάχιστα από το ατύχημα που θα στείλει όλο το συνολάκι καθαριστήριο.

Είσαι αρχάριος; Δεν είναι δύσκολο! Ακούμπησε το ποτήρι στην επιφάνεια ενός τραπεζιού, κάνε 2-3 αργές μικρές περιστροφές και φέρε το στη μύτη σου. Βλέπεις τη διαφορά; Πάρε τον χρόνο σου και άσε την φαντασία και τις αναμνήσεις σου να φέρουν όλα τα αρώματα στο μυαλό σου. Πες τα. Ότι κι αν είναι. Είναι σίγουρο ότι δεν μυρίζουμε όλοι τα ίδια πράγματα.

Στο επόμενο στάδιο, κράτησε το κρασί από την κολώνα με το καλό σου χέρι και κουνώντας ελάχιστα τον καρπό, προσπάθησε να κάνεις μικρές περιστροφικές κινήσεις. Αυτό είναι.

Τα ζογκλερικά άσε τα για άλλους.

Όποιο τρόπο και να διαλέξεις τελικά, έχεις  ήδη κάνει το επόμενο βήμα στη διαδικασία της γευσιγνωσίας: να φέρεις το κρασί όσο γίνεται περισσότερο σε επαφή με το οξυγόνο. Το οξυγόνο θεωρείται φίλος αλλά ταυτόχρονα και ο χειρότερος εχθρός του κρασιού. Αρχικά το κρασί έχει ανάγκη τη συνύπαρξη με το οξυγόνο καθώς έτσι «ανοίγει η μύτη» επιτρέποντας στις πτητικές αρωματικές ουσίες που βρίσκονται στο κρασί να απελευθερωθούν από αυτό χαρίζοντας υπέροχα (ή όχι και τόσο υπέροχα) αρώματα. Η χρήση του κατάλληλου ποτηριού σίγουρα θα βοηθήσει σημαντικά σε αυτό. Προσοχή όμως γιατί η υπερβολική έκθεση του κρασιού στο οξυγόνο μπορεί να έχει και αρνητικά αποτελέσματα, όπως την οξείδωση, τη δυσάρεστη γεύση και την πικρή επίγευση. Αυτό βέβαια δεν προλαβαίνει να συμβεί στο ποτήρι μας όσο κι αν το ανακινήσουμε.

Μην ξεχνάς όμως πως το κρασί είναι ζωντανός οργανισμός & θέλει κι αυτό τον χρόνο του και την ηρεμία του ώστε να σου δώσει το 100% των αρωμάτων του.

Γι’ αυτό“swirl on” και εκφράσου ελεύθερα!

 

Δωροθέα Στούμπου
Οινολόγος