Κόκκινο κρασί και ψάρι - Botilia.gr

Blog

Κόκκινο κρασί και ψάρι

Κόκκινο κρασί και ψάρι; Ο εφιάλτης κάθε sommelier! Επειδή όμως πιστεύουμε ακράδαντα πως κανείς δεν πρέπει να καταπιέζεται όσον αφορά το κρασί και το φαγητό, είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις σε όλους τους αμετανόητους red wine lovers!

Ο βασικός λόγος που το κόκκινο κρασί δεν ταιριάζει με ψάρι είναι οι τανίνες. Αυτή η μαγική χημική ένωση που λατρεύει την πρωτεΐνη του κόκκινου κρέατος, δυστυχώς  «τσακώνεται» με αυτή του ψαριού βγάζοντας μεταλλική γεύση και μια δυσάρεστη ψαρίλα! Αρχικά, ένας τρόπος για να το αποφύγουμε είναι να διαλέξουμε φρουτώδη κόκκινα με πολύυυυ απαλές τανίνες (Αγιωργίτικο, Pinot Noir, Grenache, Beaujolais Villages).  Ένας άλλος είναι να διαλέξουμε πιο «στιβαρά», σαρκώδη ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός ή  και κανένας ροφός «κυνηγιάρικος» (αν επιδίδεστε στο σπορ του ψαροντούφεκου). Για να γίνω πιο ξεκάθαρη θα σας δώσω 4 άχαστα pairings για να πάρετε μια γεύση του τι εννοώ.

  1. Τατάκι τόνου με vinaigrette σησαμελαίου – σόγιας – lime με chili + Μοσχόμαυρο από το Κτήμα Διαμαντή. Έκρηξη φράουλας και βιολέτας με κοφτερή οξύτητα και μηδενικές τανίνες θα απογειώσουν το ασιατικό αυτό πιάτο.
  2. Ροφός στιφάδο με ξινά δαμάσκηνα  + Νεγκόσκα - Κτήμα Τάτση. Το ζουμερό κόκκινο φρούτο, η δροστιστική οξύτητα, οι φίνες τανίνες και η φυτικές νύξεις δικαιολογούν επάξια τον τίτλο «ελληνικό Pinot Noir» και ταιριάζουν γάντι με αυτό το έντονο ψαρένιο πιάτο.
  3. Σολομός με κρούστα μέλι - μουστάρδα-πιπέρι και καραμελωμένα καρότα με κύμινο + Νέμειος από το Κτήμα Γκόφα. Το δεμένο βαρελάκι και τα μπαχάρια θα κάνουν θαύματα σε αυτό το πικάντικο και στιβαρό πιάτο, δεδομένου πως ο σολομός είναι από μόνος του αρκετά έντονος.
  4. Φιλέτο ξιφία με σάλτσα από λιαστή τομάτα, κάπαρη, σκόρδο και βότανα + Mademoiselle από το Κτήμα Χαριτάτου. Αυτή η πολύ «θηλυκή» εκδοχή της μαυροδάφνης έχει το νεύρο, το φρούτο, την οξύτητα και την πολυπλοκότητα (δάφνη, δεντρολίβανο) για να κοντράρει στα ίσια αυτή τη σιτσιλιάνικη συνταγή.

 

Bonus tip: Ροφός μαγειρεμένος στη γάστρα με βότανα, άγρια μανιτάρια και πουρέ παρμεζάνας + Sangiovese ( ένα Vino Nobile Di Montalcino ή ένα Chianti) ή + Πήγασος 1999. Η γήινη υπόσταση του πιάτου αλλά και του κρασιού πραγματικά ταιριάζει γάντι επίσης το ψάρι αυτό που θυμίζει κρέας στην υφή «σηκώνει» σίγουρα πιο δυνατά κόκκινα μεν χωρίς πολλές τανίνες δε.

 

 

 

 

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek  

 

< επιστροφή

Ο mySommelier προτείνει

91 /100
Μοσχόμαυρο 2016 - Οινοποιείο Διαμαντή
Οινοποιείο Διαμαντή
ΧΡΩΜΑ ΤΥΠΟΣ
κόκκινο ξηρό
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Σιάτιστα Μοσχόμαυρο