ΑΡΘΡΑ Η Μαυροδάφνη σε 5'!

Η ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ ΣΕ 5'!

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΠΟΥ ΚΑΚΩΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΤΑΥΤΙΣΕΙ ΜΕ ΚΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ. Η ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ ΔΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΞΗΡΑ ΕΡΥΘΡΑ ΚΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ.
Η Μαυροδάφνη σε 5'!

 

Γενικά Στοιχεία

Η Mαυροδάφνη είναι μια ερυθρή ποικιλία που δίνει είτε ξηρά είτε επιδόρπια κρασιά. Η ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών είναι ένα επιδόρπιο κρασί που πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 51% Μαυροδάφνη (το υπόλοιπο είναι κορινθιακή σταφίδα) και να έχει παραμείνει σε δρύινο βαρέλι χωρητικότητας μέχρι και 1000 λίτρα, για τουλάχιστον 1 χρόνο. Η Μαυροδάφνη Κεφαλλονιάς διαφέρει από αυτήν της Πάτρας καθώς είναι ο πιο μικρόρωγος κλώνος Μαυροδάφνης. Τα γλυκά ΠΟΠ κρασιά της Κεφαλλονιάς είναι πιο σκουρόχρωμα και πιο γεμάτα από αυτά της Πάτρας. Επιπλέον στα κρασιά της Κεφαλλονιάς δεν περιέχεται καθόλου Κορινθιακή σταφίδα. Παρόλο που απαγορεύεται η αναγραφή της ποικιλίας στα ξηρά κρασιά, οι οινοποιοί δεν εγκαταλείπουν την παραγωγή ξηρής Μαυροδάφνης. Και αυτή η ξηρή εκδοχή, μέχρι στιγμής, έχει χαράξει τη δική της ανοδική πορεία. Πρόκειται για κρασιά με μεγάλη συμπύκνωση, πολυπλοκότητα και δυνατότητα παλαίωσης.

Ιστορία

Η Μαυροδάφνη μετράει πάνω από 1 αιώνα ιστορίας! Το 1854 ο Γουσταύος Κλάους εγκαταστάθηκε στην Αχαΐα δημιουργώντας το οινοποιείο Achaia Clauss. Η πρώτη εμφιάλωση της γλυκιάς Μαυροδάφνης από τον Κλάους έγινε το 1873, ο οποίος δημιούργησε ένα επιδόρπιο κρασί με πολλές ομοιότητες με το Port. Η «μαγική» συνταγή καταγράφηκε και διασώθηκε μέχρι και σήμερα.

Πίσω από τη Μαυροδάφνη υπάρχει και μια ρομαντική ιστορία. Ο Γουσταύος είχε μια πολύ όμορφη αγαπημένη που την έλεγαν Δάφνη, η οποία είχε μαύρα μαλλιά και μάτια. Την έχασε σε νεαρή ηλικία και έτσι, βάφτισε την ποικιλία, προς τιμήν της, Μαυροδάφνη. Οι πιο κυνικοί βέβαια πιστεύουν πως η Μαυροδάφνη πήρε το όνομα της από το μαύρο χρώμα των σταφυλιών και τα φυτικά αρώματα δάφνης που έχει.

Χαρακτηριστικά

Η ξηρή Μαυροδάφνη έχει μέτριο προς γεμάτο σώμα, μέτρια οξύτητα και τανίνες και βαθύ πορφυρό χρώμα στο ποτήρι. Συνδυάζει μοναδικά την πυκνότητα του φρούτου (δαμάσκηνο, βύσσινο, κεράσι) με τη φυτικότητα (ευκάλυπτος, δάφνη, φασκόμηλο) και όλα αυτά σε ένα φόντο σοκολάτας και καφέ. Το βαρέλι της πάει πάρα πολύ και τονίζει το γλυκό, βελούδινο χαρακτήρα της. Επιπροσθέτως είναι μια ποικιλία που αγαπά την παλαίωση και αντέχει στο χρόνο κερδίζοντας αρώματα μελανιού, πίσσας και τσαγιού.

Στην γλυκιά εκδοχή κυριαρχούν τα αρώματα δαμάσκηνου, σταφίδας, σύκου, καφέ, σοκολάτας, κανέλας και καρυδιού. Το χρώμα είναι σαφώς πιο «σπασμένο» και κινείται στην παλέτα του ρουμπινί- γκρενά, ανάλογα με την «ηλικία» της. Μια Μαυροδάφνη Πατρών μπορεί να ξεχαστεί στο κελάρι για πάνω από 20-30 χρόνια με σαγηνευτικά αποτελέσματα.

Συνδυασμός με φαγητό

Πλούσια μαγειρευτά κρεατικά όπως αγριογούρουνο στιφάδο, χοιρινό με δαμάσκηνα, μοσχαράκι τας κεμπάπ θα βρουν ταίρι σε μια ξηρή Mαυροδάφνη. Αλλά και πιο εκλεπτυσμένα πιάτα όπως φιλέτο πιπεράτο, ή ψαρονέφρι με γλυκιά σάλτσα κρασιού (μαυροδάφνης ιδανικά) θα μαγέψουν τους γευστικούς σας κάλυκες συνοδεία μιας Μαυροδάφνης.

Η επιδόρπια Mαυροδάφνη ταιριάζει εξαιρετικά με κάθε είδους γλυκό που έχει σαν βάση τη σοκολάτα ή τον καφέ (τιραμισού, σουφλέ σοκολάτας, πάστα σεράνο, brownies, μους μόκα κτλ.) Αν προτιμάτε να κλείνετε τα δείπνα σας με ένα πλατό τυριών για «επιδόρπιο» τότε η Mαυροδάφνη είναι το κρασί σας, αφού συνοδεύει μοναδικά, πικάντικα τυριά όπως Stilton, Roquefort και Gorgonzola!

 Θα μπορούσαμε να συναχίζουμε για ώρες, αλλά είπαμε σε 5'!

 

Εύα Μαρκάκη
Wine Geek