ΑΡΘΡΑ 3 τρόποι να καταλάβεις ότι ένα κρασί έχει χαλάσει

3 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΕΝΑ ΚΡΑΣΙ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ

ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ 3 ΕΥΚΟΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ ΕΝΑ ΚΡΑΣΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ
3 τρόποι να καταλάβεις ότι ένα κρασί έχει χαλάσει

Ας είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε πιει ένα ή και πολύ περισσότερα ποτήρια ελαττωματικό κρασί πριν το παραδεχτούμε. Αλλά όταν ένα μπουκάλι κρασί έχει πραγματικά χαλάσει ολοκληρωτικά, ακόμα και ο πιο διψασμένος βεδουίνος στην έρημο δε θα μπορούσε να καταπιεί ούτε γουλιά. 

Πώς μπορείς όμως να καταλάβεις αν ένα κρασί έχει αλλοιωθεί (ιδανικά πριν το δοκιμάσεις); Μην περιμένεις να πεταχτούν νυχτερίδες ή άλλα ζωντανά μόλις το ανοίξεις. Θα πρέπει να ψάξεις για κάποιες σχετικά προφανείς οπτικές, αρωματικές ή γευστικές ενδείξεις. Ευτυχώς δεν είναι καθόλου δύσκολο να τις καταλάβεις.

 

Στο μάτι

Μέρος της απόλαυσης είναι η οπτική ικανοποίηση. Όσο πιο πολύ παρατηρείς τα κρασιά που δοκιμάζεις, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αναγνωρίσεις τυχόν ελαττώματά όταν τα δεις. Μια πάρα πολύ σημαντική ένδειξη είναι η αλλαγή του χρώματος. Αν δεις ένα κρασί που ήταν ρουμπινί να έχει γίνει καφέ ή ένα φρέσκο λευκό να έχει χρυσαφί χρώμα, μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Δεν είναι 100% σίγουρο πως το κρασί έχει χαλάσει, αλλά είναι μια καλή ένδειξη για περεταίρω διερεύνηση.

 

Στη μύτη

Πέρα από το γνωστό ελάττωμα του φελλού (τα γνωστά φελλωμένα κρασιά) που κάνει το κρασί σου να μυρίζει σαν βρεγμένος σκύλος που τινάζεται σε σκοτεινό και μουχλιασμένο υπόγειο, τα περισσότερα προβληματικά κρασιά προκύπτουν από χημικές ενώσεις που πραγματοποιούνται εξαιτίας υπερέκθεσης του κρασιού στο οξυγόνο ή στη θερμότητα (οξειδωμένο κρασί). Υπάρχει ένα βακτήριο στο κρασί που μετατρέπει το αλκοόλ σε οξικό οξύ, βασικά ξύδι. Μια καλή ένδειξη για το ότι το κρασί έχει χαλάσει είναι τα αρώματα μούχλας, ξυδιού ή και ασετόν που είναι παράγωγα αυτής της διαδικασίας. Αρώματα λάχανου ή στάβλου προκύπτουν από τον βρετανομύκητα, ο οποίος πολύ συχνά, και σε μικρές δόσεις, είναι καλό πράγμα και χαρίζει πολυπλοκότητα στο κρασί (οπότε μη βιαστείς να το κατακεραυνώσεις).

 

Στο στόμα

Αν έχεις μυρίσει το κρασί, φαίνεται να έχει θεματάκι αλλά κάτι απροσδιόριστο μέσα σου σε κάνει να θέλεις να το δοκιμάσεις, δες παρακάτω τι σε περιμένει. Σε κρασιά που έχουν θέμα οξείδωσης θα ξεχωρίσεις γεύση ξηρών καρπών, σκουριάς και παραμαγειρεμένο, σχεδόν καμένο φρούτο (στα όρια του σάπιου). Σε κρασιά που είναι φελλωμένα θα γευτείς κάτι σαν μούχλα ή βρεγμένο χαρτόνι. Το καλό είναι ότι ακόμη και αν πιείς ένα κρασί που έχει πρόβλημα, δε θα πάθεις κάτι. Απλά θα είναι χάλια και σίγουρα δε θα το απολαύσεις.

 

Με λίγα λόγια, το κρασί είναι ζωντανός οργανισμός και το ξέρεις. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα κάτι να πάει στραβά. Εσύ φρόντισε για τις καλύτερες δυνατές συνθήκες φύλαξης του κρασιού στο σπίτι και έλπιζε για το καλύτερο. Καλού κακού πρόβαρε ατάκες του στυλ «Εντάξει, δεν μπορεί να είναι και όλα τέλεια…» και βγάλε διακριτικά το δεύτερο μπουκάλι που είχες φυλάξει για ώρα ανάγκης.

 

botilia.gr