ΑΡΘΡΑ Το Malbec σε 5'!

ΤΟ MALBEC ΣΕ 5'!

ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΦΡΕΝΗΡΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΜΟΚ ΣΤΟΝ ΟΙΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ. ΜΑΘΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 5 ΛΕΠΤΑ.
Το Malbec σε 5'!

Γενικά Στοιχεία

Το Malbec έχει καταγωγή από τη Γαλλία όπου το βρίσκουμε φυτεμένο κυρίως στην περιοχή του Cahors, στα νοτιοδυτικά της χώρας, με το όνομα Auxerrois. Είναι μια από τις 6 επιτρεπόμενες ποικιλίες στο Bordeaux (οι υπόλοιπες είναι το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Cabernet Franc, το Petit Verdot και το Carmenere) αλλά σπάνια χρησιμοποιείται πλέον σε αυτό.

Χρειάζεται μεγάλη ηλιοφάνεια και υψηλή θερμοκρασία για να ωριμάσει και είναι αρκετά ευπαθές στις καιρικές συνθήκες και στις αρρώστιες. Το 1956 ένας παγετός κατέστρεψε το 75% της συνολικής καλλιέργειας στο Bordeaux και για το λόγο αυτό οι καλλιέργειες εκεί έχουν μειωθεί σημαντικά.

Στα μέσα του 19ου αιώνα ένας Γάλλος γεωπόνος, ο Michel Pouget, με την παρότρυνση Αργεντινών παραγωγών, φύτεψε Malbec στην Αργεντινή για να βελτιώσει την ποιότητα του Αργεντίνικου κρασιού. Εκεί, στη Mendoza, με το μεγαλύτερο υψόμετρο και τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, το Malbec θριάμβευσε, βρίσκοντας το δεύτερο σπίτι του. Πλέον το 75% της συνολικής παραγωγής παγκοσμίως βρίσκεται στην Αργεντινή και θεωρείται εθνική ποικιλία της χώρας.

Εκτός από τις χώρες που αναφέραμε Malbec βρίσκουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες (California, Washington, Oregon), στη Χιλή (Colchagua, Curico, Cachapoal), στην Αυστραλία (South Australia, Victoria) αλλά και στην Ν. Αφρική και τη Νέα Ζηλανδία.

 

Χαρακτηριστικά

Στην Αργεντινή δίνει κρασιά με βαθύ πορφυρό χρώμα, μέτρια οξύτητα (εκτός από τις περιοχές της Mendoza που έχουν μεγάλο υψόμετρο και η οξύτητα είναι αρκετά υψηλότερη), ώριμες τανίνες, και έντονο ζουμερό φρούτο. Τα αρώματα που συναντάμε σε αυτά τα κρασιά είναι το μαύρο κεράσι, το μύρτιλο, το δαμάσκηνο, η βιολέτα και ανάλογα με τη χρήση βαρελιού, η κανέλα, το πράσινο πιπέρι, η σοκολάτα το δέρμα και ο καπνός. Συνήθως καταναλώνονται φρέσκα, αλλά αν προέρχονται από μεγαλύτερο υψόμετρο και έχουν υποστεί ωρίμαση σε βαρέλι αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική παλαίωσης. Τις πιο πολλές φορές τα συναντάμε μόνα τους, αλλά και σε blend με την άλλη γνωστή ποικιλία της Αργεντινής την Bonarda, αλλά και το Cabernet Sauvignon.

Στην Γαλλία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Cahors τα κρασιά από Malbec είναι ακόμα πιο σκουρόχρωμα, έχουν μεγαλύτερη οξύτητα, και περισσότερες και πιο άγριες τανίνες. Έχουν αρώματα φραγκοστάφυλου, σταφίδας, μαύρου δαμάσκηνου, δέρματος, πίσσας και πιπεριάς, και λόγω της δομής τους έχουν μεγαλύτερη δυναμική παλαίωσης.

 

Συνδυασμός με φαγητό

Ένα ελαφρύ και φρέσκο Malbec εξαιτίας του μέτριου σώματός του και των ήπιων τανινών του, ταιριάζει με πιο ελαφριά κρέατα, όπως η γαλοπούλα, το ψητό χοιρινό, αλλά και με πιο αρωματικά πιάτα όπως το κοτόπουλο curry και τα fajitas.

Ένα πιο γεμάτο, παλαιωμένο Malbec, αγαπάει το μοσχάρι στη σχάρα, τα αρνίσια παϊδάκια μαριναρισμένα με θυμάρι και chili, αλλά και τα ημίσκληρα τυριά όπως το cheddar, η gouda και γιατί όχι το μετσοβόνε και η γραβιέρα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το Malbec είναι ένα κόκκινο κρασί που αν και ξηρό ταιριάζει με τη σοκολάτα. Ζουμερά και μαλακά Malbec ταιριάζουν με σοκολάτες υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο, αρωματισμένες με κόκκινα φρούτα. Από την άλλη μεριά ταιριάζει ιδανικά με σιγομεγειρεμένα κρεατικά με την μεξικάνικη σάλτσα mole που έχει σαν βάση τη σοκολάτα και τις καπνιστές πιπεριές.

 

 

                                                                                       Εύα Μαρκάκη 
Wine Geek