Ελιά Sangiovese 2014 - Αμπελώνες Καραβιτάκη

Ελάχιστες, συλλεκτικές φιάλες!

Έχεις ακούσει ποτέ για τα κρασιά μονόκερους; Ε, αυτό είναι σίγουρα ένα από αυτά! Ακούγαμε χρόνια γι’ αυτό αλλά ποτέ μα ποτέ δεν το είχαμε δει ή δοκιμάσει. Και πώς να το κάνουμε άλλωστε, αφού η Ελιά Sangiovese των Αμπελώνων Καραβιτάκη δεν ζούσε ποτέ εντός ελληνικών συνόρων… Παράλληλα ήταν και είναι το κρασί που έρχεται στο μυαλό όλων στο άκουσμα του ονόματος Καραβιτάκη, αλλά συνήθως ακολουθείται από κάτι σαν «κάνει ένα φοβερό Sangiovese ο Καραβιτάκης αλλά που να το βρεις… είναι ελάχιστες φιάλες».

Η απάντηση μας είναι πως ναι, είναι ένα φοβερό Sangiovese και ναι είναι πολύ περιορισμένης παραγωγής αλλά εμείς καταφέραμε και κρατήσαμε λίγες φιάλες (προλαβαίνεις, δεν προλαβαίνεις) στην Ελλάδα!

Ο Μανόλης Καραβιτάκης έχοντας σπουδάσει στη Μπολόνια της Ιταλίας έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τις ιταλικές ποικιλίες. Πριν χρόνια, όταν επέστρεψε,  σκέφτηκε πως το Sangiovese θα ταίριαζε πολύ στα εδάφη και το κλίμα της Κρήτης και έτσι αποφάσισε να το καλλιεργήσει! Έχοντας εμπειρία με την ποικιλία, τα πρώτα δείγματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά. Η πορεία έδειξε πως η Ελιά Sangiovese των Αμπελώνων Καραβιτάκη είναι ένα από τα καλύτερα  Sangiovese εκτός Ιταλίας…

To Sangiovese προέρχεται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του κτήματος, στα Ποντικιανά Χανίων. Έπειτα από μεγάλη φροντίδα στο αμπέλι και εμμονή στην τέλεια φαινολική ωρίμαση του σταφυλιού, ακολουθεί προσεκτική οινοποίηση του πολύτιμου χυμού. Παραμένει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για περίπου 11 μήνες με μόνο το 20% να είναι νέα ενώ τα υπόλοιπα είναι δεύτερης και τρίτης χρήσης. Ο λόγος είναι γιατί δε θέλουν να επισκιάσουν καθόλου το ντελικάτο και αρωματικό χαρακτήρα της ιδιαίτερης αυτής ποικιλίας. Και αν μας ρωτάς, το πετυχαίνουν τέλεια!

Πέρασε το για λίγο από καράφα, για να ξεδιπλώσει τον πολύπλοκο χαρακτήρα του, βάλε δίπλα του κάποιο σιγομαγειρεμένο κρέας και μας ευχαριστείς μετά.

 
93/100

Αμπελώνες Καραβιτάκη

Ελιά Sangiovese 2014 - Αμπελώνες Καραβιτάκη

Ένα από τα καλύτερα Sangiovese εκτός Ιταλίας!
23,40 €
21,00 €
Διαθέσιμο μόνο σε μέλη του botilia.gr.
Χρώμα: 

κόκκινο

Τύπος:  ξηρό
Χρονιά:  2014
Αλκοόλ:  14 %
Προέλευση:  Χανιά, Κρήτη
Ποικιλία:  Sangiovese
Αρώματα:  κεράσι, μαρμελάδα φράουλα, βύσσινο, βατόμουρο, τσάι, βανίλια, μοσχοκάρυδο, κέδρος, μανιτάρι, νωπό χώμα, δέρμα, κακάο, μαντζουράνα
Συνδυάζεται:  αγριογούρουνο κρασάτο, μπριζόλες μαύρου χοίρου στα κάρβουνα, ραγού μοσχάρι, αρνάκι γιουβέτσι
93/100
Μποτίλια: 1

Στο ποτήρι είναι μέτριο ρουμπινί.

Μύτη γοητευτική, μέτριας (+) αρωματικής έντασης με νότες από κεράσι, μαρμελάδα φράουλα, βύσσινο, βατόμουρο και φύλλα τσαγιού σε πρώτο πλάνο. Βανίλια, μοσχοκάρυδο, κέδρος, μανιτάρι, νωπό χώμα, δέρμα, κακάο και φυτικές νύξεις μαντζουράνας ξεδιπλώνονται σταδιακά κάνοντας το σύνολο ακαταμάχητο.

Ζουμερό στόμα με μετρίου (+) σώματος, με μεσαίας έντασης τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα που δένει τέλεια το σύνολο. Κεράσι, μούρο και βύσσινο δεμένα με σοκολάτα, τσάι, βανίλια, θυμάρι, μαντζουράνα και γήινες νότες, γεμίζουν την παλέτα. Η απολαυστική επίγευση τσαγιού θα σου μένει αξέχαστη…

Συνδυάστε με αγριογούρουνο κρασάτο, μπριζόλες μαύρου χοίρου στα κάρβουνα, ραγού μοσχάρι ή αρνάκι γιουβέτσι
Για δες κι αυτά

92 /100
Κοτσιφάλι Μανδηλάρι 2012 Duet - Ιδαία Οινοποιητική
Ιδαία Οινοποιητική
ΧΡΩΜΑ ΤΥΠΟΣ
κόκκινο ξηρό
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Ηράκλειο Κρήτη Κοτσιφάλι - Μανδηλάρι
Σετ 2 μποτίλιες