Και εκεί που κάθεσαι ήσυχα, ήσυχα, σου φέρνουν να δοκιμάσεις κάτι. Και δοκιμάζεις. Γουρλώνεις τα μάτια. Δεν μπορεί λες. Και ξαναδοκιμάζεις. Και είναι ακόμη καλύτερο. Δεν πιστεύεις αυτό που μυρίζεις, αυτό που αν το γυρίσεις λίγο στο στόμα σου θα ξυπνήσει γευστικούς κάλυκες που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν.
Είναι το πρώτο του είδους του. Είναι τόσο καλό που σίγουρα θα ανοίξει δρόμο για τα επόμενα. Τουλάχιστον θα αναγκάσει αρκετούς παραγωγούς να πειραματιστούν. Νέοι οινοποιοί, πρωτοποριακές πειραματικές μέθοδοι, ένα κρασί που θα αφήσει ιστορία. Το Φύσις 2016 του Κτήματος Αθανασίου από τη Νεμέα είναι η «απόλυτη» έκφραση μιας ποικιλίας και ενός terroir. Είναι το πρώτο φυσικό κρασί που παράγεται από Αγιωργίτικο χωρίς απολύτως (μα απολύτως) καμία παρέμβαση. Η σοδειά ήταν εξαιρετική. Ένα συγκεκριμένο αμπελοτόπι σε υψόμετρο 350μ στην Αχλαδιά Νεμέας, με τις παλιότερες ρίζες του κτήματος, καλλιεργήθηκε με μεγάλη εμμονή στη βιολογική μεθοδολογία. Ο καλύτερος καρπός διαχωρίστηκε και αντιμετωπίστηκε με πρωτόγνωρη φροντίδα. Καμία παρέμβαση και ανύπαρκτα θειώδη άφησαν την ποικιλία να κάνει τα δικά της. Και τα έκανε.
Μετά από αρκετά χρόνια δοκιμών, για πρώτη φορά ο νεαρός Μιχάλης Αθανασίου έχει στα χέρια του το αποτέλεσμα που ήθελε. Και το δοκιμάσαμε. Και είναι απίστευτο. Πολύ σύντομα θα δεις να γράφουν για αυτό παντού. Αλλά θα είναι αργά. Το Φύσις 2016 του Κτήματος Αθανασίου από τη Νεμέα θα έχει εξαντληθεί γιατί κυκλοφόρησε σε 1350 μόλις φιάλες. Το χειρότερο; Αν κρίνουμε από τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες, δεν ξέρουμε πότε θα ξαναβγεί.
Άσε που εμείς πήραμε από 6 ο καθένας για το σπίτι. Γιατί όλα δείχνουν ότι έχει δρόμο μπροστά του. Πόσο; Θα σου πούμε σε μερικά χρόνια.