Μεθυμναίος Ερυθρός 2015

Από τον κρατήρα του ηφαιστείου...

Μια από τις πιο σπάνιες Ελληνικές ποικιλίες καλλιεργείται στο πιο ιδιαίτερο ίσως terroir της Ελλάδας. Πόσο ιδιαίτερο; Σκέψου ότι το άγνωστο και εξαιρετικά σπάνιο Χυδηριώτικο καλλιεργείται αποκλειστικά στην καρδιά του κρατήρα του ηφαιστείου που προκάλεσε το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι ο Μεθυμναίος Ερυθρός που παράγεται από τον συνδυασμό τους, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα ξεχωριστό κόκκινο κρασί και σίγουρα ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να ξέρεις.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 η οικογένεια Λάμπρου ανακάλυψε τις τελευταίες εναπομείνασες ρίζες της αρχαίας ποικιλίας της Λέσβου, λίγο έξω από το ξεχασμένο χωριό Χύδηρα. Από τότε ο Γιάννης Λάμπρου βάλθηκε να αιχμαλωτίσει σε κάθε φιάλη του την προσωπικότητα της ιδιαίτερης και σπάνιας ποικιλίας του Χυδηριώτικου. Ακολουθώντας απόλυτα βιολογικές μεθόδους, από την καλλιέργεια έως και την ολοκλήρωση της οινοποιητικής δραστηριότητας, επιτρέπει στην ποικιλία να εκφραστεί, ενώ το ελαφρύ, προσεκτικό άγγιγμα του βαρελιού για 4 μήνες, προσθέτει το βάθος και την πολυπλοκότητα που της έλειπε.

Αν το αφήσεις να αναπνεύσει για ένα μισάωρο πριν το απολαύσεις, σίγουρα δεν θα το μετανοιώσεις…

 
91/100

Μεθυμναίος

Μεθυμναίος Ερυθρός 2015

Από αυτά που κάθε ψαγμένος οινόφιλος πρέπει να ξέρει!
13,90 €
13,00 €
Διαθέσιμο μόνο σε μέλη του botilia.gr.
Χρώμα: 

κόκκινο

Τύπος:  ξηρό
Χρονιά:  2015
Αλκοόλ:  14 %
Προέλευση:  Λέσβος
Ποικιλία:  Χυδηριώτικο
Αρώματα:  φράουλα, κανέλα, βανίλια, μοσχοκάρυδο, πιπέρι, ρίγανη, μαντζουράνα, σάλτσα τομάτας, τσάι, βρεγμένα φύλλα
Συνδυάζεται:  κοκκινιστό μοσχαράκι, κρεατικά στη σχάρα
91/100
Μποτίλια: 1

Στο ποτήρι είναι ανοιχτό ρουμπινί με γκρενά ανταύγειες.

Μύτη μέτριας αρωματικής έντασης με νότες φράουλας, κανέλας, βανίλιας και μοσχοκάρυδου να κυριαρχούν. Έπειτα από λίγο πιπέρι, ρίγανη, μαντζουράνα, σάλτσα τομάτας, τσάι και βρεγμένα φύλλα κάνουν την εμφάνιση τους.

Στο στόμα είναι μετρίου όγκου, με μέτρια (+) οξύτητα και αρωματική ένταση, ενώ οι τανίνες είναι φίνες και καλοδουλεμένες. Έντονα πικάντικο, με το μαύρο πιπέρι και την κανέλα να κυριαρχούν. Κεράσι, φράουλα, μοσχοκάρυδο, βανίλια, μπαχάρι , λιβάνι και νύξεις δρυός συμπληρώνουν το ιδιαίτερο αρωματικό συνολο. Στο τελείωμα, η καλής διάρκειας επίγευση αφήνει αίσθηση φρούτων και ξύλου στο στόμα.
Για δες κι αυτά

91 /100
Τσαπουρνάκος 2016 - Κτήμα Βογιατζή
Κτήμα Βογιατζή
ΧΡΩΜΑ ΤΥΠΟΣ
κόκκινο ξηρό
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Βελβεντό, Κοζάνη Τσαπουρνάκος
93 /100
Γουμένισσα 2013 - Κτήμα Τάτση
Κτήμα Τάτση
ΧΡΩΜΑ ΤΥΠΟΣ
κόκκινο ξηρό
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Γουμένισσα Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα