Pavone 2013 - Κτήμα Άγιος Γαβριήλ Αρχάγγελος

Το καινούριο αγαπημένο μας!

Το 2013 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την Τοσκάνη. Οι ανοιξιάτικες βροχές μείωσαν σημαντικά μεν την παραγωγή, αλλά όπως φαινόταν πριν τον τρύγο και όπως αποδείχτηκε και εκ των υστέρων, ήταν μια μεγάλη χρονιά για την περιοχή. Ιδιαίτερα ευνοημένο το Sangiovese, η εμβληματική ποικιλία που ωριμάζει αργότερα από τις άλλες της ζώνης, λόγω της καθυστερημένης αλλά υγιούς ωρίμανσης, απέκτησε μοναδική πολυπλοκότητα, συμπύκνωση και στιβαρή τανική δομή, διατηρώντας παράλληλα τη γεμάτη ζωντάνια οξύτητά της.

Ο αγαπημένος μας Έλληνας παραγωγός εκτός Ελλάδας, ο πληθωρικός Σταύρος Τσούκας, γνωστός και ως «il Greco», επέστρεψε και μας ξεσήκωσε με ένα ολοκαίνουριο Μεγάλο Κόκκινο! Όχι, δεν κάνει το παγώνι! Το παγώνι είναι στην Ιταλία (και σχεδόν παντού στον κόσμο) σύμβολο περηφάνειας και ομορφιάς. Και αν τον ακούσεις να μιλάει για αυτό, σίγουρα θα καταλάβεις ότι το Pavone 2013 του κτήματος Άγιος Γαβριήλ Αρχάγγελος του Σταύρου Τσούκα είναι το κρασί για το οποίο είναι πραγματικά περήφανος.

Σημαδιακή και πρώτη του χρονιά αυτή του 2013! Υπέροχος τρύγος, εξαιρετικός καρπός και άνθρωποι με όρεξη για πειραματισμό και δημιουργία που βρέθηκαν για καλή μας τύχη στο ίδιο μέρος: στο Cinigiano της περιοχής Montecucco στην Τοσκάνη, στο μικρό boutique οινοποιείο του. Η βιολογική και βιοδυναμική καλλιέργεια επέτρεψε στο αμπέλι να εκφράσει την δυναμική ποικιλία απερίσπαστα. Η ζύμωση έγινε αυθόρμητα με γηγενείς ζύμες, χωρίς χρήση αυτών του εμπορίου. Παρέμεινε 2 χρόνια σε καινούρια βαρέλια γαλλικής δρυός, της οικογένειας Mittelberger από το Νότιο Τιρόλο, με τον ίδιο τον βαρελοποιό να παρακολουθεί τακτικά την πορεία του κρασιού. Εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο ενώ η ποσότητα θειώδους που χρησιμοποιήθηκε σε όλη τη διαδικασία ήταν ελάχιστη, κατατάσσοντάς το στα φυσικής οινοποίησης κρασιά.

Με το φρούτο να προκαλεί αλλεπάλληλες εκρήξεις στον ουρανίσκο και την πολυπλοκότητα να χτυπάει ταβάνι, το μεσαίο αδερφάκι του Cuccuvaia και του Kokoras, το Pavone (Παγώνι) 2013 είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρασιά Ελλήνων παραγωγών στο εξωτερικό και ένα από τα μεγαλύτερα που έχουμε δοκιμάσει.

Ευχαριστούμε Σταύρο...

 

 
95/100

Κτήμα Αγ. Γαβριήλ Αρχάγγελος

Pavone 2013 - Κτήμα Άγιος Γαβριήλ Αρχάγγελος

Ένα από τα μεγαλύτερα κόκκινα που έχουμε δοκιμάσει!
23,10 €
21,50 €
Διαθέσιμο μόνο σε μέλη του botilia.gr.
Χρώμα: 

κόκκινο

Τύπος:  ξηρό
Χρονιά:  2013
Αλκοόλ:  14,5%
Προέλευση:  Montecucco, Τοσκάνη
Ποικιλία:  Sangiovese
Αρώματα:  κεράσι, ώριμη φράουλα, δαμάσκηνο, βύσσινο, μαύρη σταφίδα, νωπό χώμα, μανιτάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, αποξηραμένη βιολέτα, πικρή σοκολάτα, κόκκινο πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα
Συνδυάζεται:  κρεατικά στα κάρβουνα, γαλοπούλα στον φούρνο, ψητά λαχανικά
95/100
Μποτίλια: 1

Έντονο ρουμπινί χρώμα στο ποτήρι.

Μύτη πολύπλοκη, εξελικτική. Κόκκινα φρούτα με κυριότερα το κεράσι, την ώριμη φράουλα, το δαμάσκηνο και το βύσσινο, θέτουν τον τόνο αρχικά ακολουθούμενα από μαύρη σταφίδα. Γήινες νότες νωπού χώματος και μανιταριού συνδυάζονται με βοτανικές νύξεις ρίγανης και δεντρολίβανου. Αποξηραμένες βιολέτες, πικρή σοκολάτα συμπληρώνονται από κόκκινο πιπέρι, μπαχάρι και ελαφρά υποψία κανέλας, σε ένα μπουκέτο γεμάτο ένταση και πολυπλοκότητα.

Μέτριου όγκου στόμα, πολύπλοκο και ισορροπημένο. Κεράσι και δαμάσκηνο επιτίθενται στον ουρανίσκο ακολουθούμενα από μαύρη σοκολάτα, ρίγανη και μπαχάρι. Οι καλά δομημένες τανίνες είναι ζουμερές, στρογγυλεμένες και μαζί με την ζωηρή οξύτητα διατηρούν την ένταση από την αρχή έως το τέλος. Η μακράς διάρκειας επίγευση αφήνει στο στόμα το φρούτο βουτηγμένο στη σοκολάτα και μετά στο πιπέρι.
Για δες κι αυτά

91 /100
6 x Kokoras 2014 - Κτήμα Αγ. Γαβριήλ Αρχάγγελος
Azienda Agricola San Gabriele Arcangelo
ΧΡΩΜΑ ΤΥΠΟΣ
κόκκινο ξηρό
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Cinigiano, Maremma, Τοσκάνη Sangiovese
Σετ 6 μποτίλιες
95 /100
6 x Pavone 2013 - Κτήμα Άγιος Γαβριήλ Αρχάγγελος
Azienda Agricola San Gabriele Arcangelo
ΧΡΩΜΑ ΤΥΠΟΣ
κόκκινο ξηρό
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Montecucco, Τοσκάνη Sangiovese
Σετ 6 μποτίλιες