Είναι οι παραγωγοί που έχουν με τα κρασιά τους αλλάξει τα κριτήρια στη σχέση ποιότητας και τιμής. Όταν λοιπόν σε ενημερώνουν ότι ανακάλυψαν 200 ξεχασμένες (κυριολεκτικά) φιάλες από το Αθήρι Oaked 2015, ένα πειραματικό κρασί που έκαναν πριν μερικά χρόνια και ότι τώρα είναι απίθανο, καλά θα κάνεις να τους πάρεις πολύ στα σοβαρά. Γιατί υπάρχει μεγάλος φόβος να χάσεις και γιατί αν υπάρχουν κάποιοι που δε λένε μεγάλες κουβέντες, αυτοί είναι οι αδερφοί Μπουγιούρη.
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Σε ένα μόνο αμπελοτόπι στις πλαγιές Κιθαιρώνα σε υψόμετρο 350 μ., αποφάσισαν πριν αρκετά χρόνια να φυτέψουν Αθήρι. Το χρησιμοποιούσαν σε blend με Ασύρτικο, με τα αποτελέσματα να είναι εξαιρετικά. Το 2015 τους μπήκε η ιδέα να δοκιμάσουν ένα μονοποικιλιακό Αθήρι. Και αφού το έκαναν που το έκαναν, γιατί να μη δοκιμάσουν να περάσουν μια ελάχιστη ποσότητα από βαρέλι, έτσι, για να δουν τι θα γίνει. Συγκεκριμένα, από ένα γαλλικό δρύινο βαρέλι, τρίτης χρήσης, με μέτριο κάψιμο. Εκεί έμεινε για περίπου 6 μήνες. Εμφιαλώθηκε και μετά το άφησαν να ξεκουραστεί στη φιάλη. Το δοκιμάσαμε τότε και όλα έδειχναν ότι ήθελε τον χρόνο του. Του τον έδωσαν. Και μετά το ξέχασαν.
Πριν μερικές μέρες, 1,5 χρόνο μετά, χτύπησε το τηλέφωνο. Και μια από τις ξεχασμένες φιάλες βρέθηκε στα χέρια μας. Το Αθήρι Oaked 2015 του Κτήματος Μπουγιούρη είναι ένα λευκό κρασί που μας έκανε να παραμιλάμε. Δεμένο, με απίστευτη πολυπλοκότητα και ισορροπία, έχει μεταμορφωθεί στο επόμενο κρασί που θα σε σαγηνεύσει! Το πείραμα πέτυχε…