Εξαντλήθηκε
Πάνδροσος 2015 - Κτήμα Φοίβος

Ένα από τα υψηλότερα βαθμολογημένα οινοποιεία στην Ελλάδα

Αν ψάχνεις για εύκολα, καθημερινά κρασιά, μην ψάχνεις εδώ. Ο Θεόδωρος Ορκόπουλος δεν παράτησε τα πάντα για να κάνει εύκολα κρασιά. Για την ακρίβεια δεν θέλει να κάνει τίποτα εύκολο. Δεν είναι τέτοιος άνθρωπος. Όπλο του ένα ιστορικό οινοποιείο, αυτό της Μαντζαβίνο, αυτόριζα αμπέλια (ηλικίας άνω των 100 ετών) και απίστευτη επιμονή, στα όρια της ξεροκεφαλιάς.

Στην Ελλάδα δύσκολα θα βρεις τα κρασιά του. Θα πρέπει να ψάξεις πολύ για να δοκιμάσεις. Αν το κάνεις όμως, θα ανοίξεις ένα νέο κεφάλαιο.

Από την άλλη, οι βαθμολογίες του και οι διακρίσεις από τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους οινοκριτικούς παγκοσμίως (βλέπε Wine Advocate του Robert Parker κ.α.), κάνουν το Κτήμα Φοίβος ένα από τα υψηλότερα βαθμολογημένα κτήματα στην Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο των διεθνών αγορών. Εκεί που οδηγείται το 80% της παραγωγής του.

Ας μιλήσουμε όμως για τον Πάνδροσο 2015 του Κτήματος Φοίβος. Λευκό, από μπόλικες ποικιλίες όπως αρέσει στον Θεόδωρο Ορκόπουλο. Μοσχάτο, Μοσχατέλα, Τσαούσι και Βοστιλίδι. Πολύπλοκο, με συνέπεια στις αρχές της ελάχιστης παρέμβασης και συνέχεια στο ποτήρι όσο λίγα. Η εμπειρία αρχίζει από το πρώτο δευτερόλεπτο στο ποτήρι και τελειώνει με την τελευταία γουλιά που θα στάξει από το μπουκάλι. Αν σε ενδιαφέρουν οι βαθμολογίες, δεν είναι δύσκολο να ψάξεις.

Σκέφτεσαι κρέας; Βγάλε ένα κοτόπουλο με κάρυ. Αν πάλι θέλεις ψάρι, ρίξε μια γλώσσα τηγανιτή δίπλα στον Πάνδροσο του Κτήματος Φοίβος και κάτσε να δεις τι θα γίνει.

Και αν μπορείς κάλεσέ μας.

 
93/100

Κτήμα Φοίβος

Πάνδροσος 2015 - Κτήμα Φοίβος

Το μεγάλο, κρυφό χαρτί
! Εξαντλήθηκε
Χρώμα: 

λευκό

Τύπος:  ξηρό
Χρονιά:  2015
Προέλευση:  Ληξούρι, Κεφαλονιά
Ποικιλία:  Μοσχάτο, Μοσχατέλα, Τσαούσι, Βοστιλίδι
Αρώματα:  αχλάδι κομπόστα, γλυκό περγαμόντο, γιασεμί, ροδάκινο, σύκο, άνθη πορτοκαλιάς
Συνδυάζεται:  κοτόπουλο με σάλτσα κάρυ, τηγανιτή γλώσσα, μεσαίου μεγέθους ψάρια στα κάρβουνα
93/100
Μποτίλια: 1

Στο ποτήρι μέτριο λεμονί χρώμα με πράσινες ανταύγειες.

Η μύτη είναι  εκφραστική με μέτρια (+) αρωματική ένταση. Το αχλάδι κομπόστα, το γλυκό περγαμόντο και το γιασεμί να κυριαρχούν. Δώσε του λίγο χρόνο. Ώριμο ροδάκινο, σύκο και άνθη πορτοκαλιάς κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους.

Φινετσάτο στο στόμα με μεσαίου όγκου σώμα, λιπαρή αίσθηση και ισορροπημένη οξύτητα. Αρώματα αχλαδιού, φρέσκου σύκου, κίτρου, κουμ κουάτ, λευκόσαρκου ροδάκινου και γρασιδιού κατακλύζουν τον ουρανίσκο και παραμένουν στην απολαυστικά φρουτώδη επίγευση.

Συνδύασέ το με κοτόπουλο με σάλτσα κάρυ, τηγανιτή γλώσσα ή μεσαίου μεγέθους ψάρια στα κάρβουνα.
Για δες κι αυτά

89 /100
Ασφόδελος 2016 - Κτήμα Φοίβος
Κτήμα Φοίβος
ΧΡΩΜΑ ΤΥΠΟΣ
λευκό ημίξηρο
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Μαντζαβινάτα, Κεφαλλονιά Μοσχατέλλα, Τσαούσι, Βοστιλίδι
88 /100
Novita 2015 - Κτήμα Γράμψα
Κλήμα Γράμψα
ΧΡΩΜΑ ΤΥΠΟΣ
λευκό ξηρό
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Ζάκυνθος Γουστολίδι
Aπομένουν 4
91 /100
W Μοσχάτο 2015 - Ανατολικός Vineyards
Ανατολικός Vineyards
ΧΡΩΜΑ ΤΥΠΟΣ
λευκό ξηρό
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Άβδηρα Μοσχάτο