Είναι που είναι σπάνια ποικιλία ο Αυγουστιάτης, αν κρύβεται και στη ρίζα του βουνού, άντε να τον ανακαλύψεις. Με καταγωγή από το Ιόνιο, ο Αυγουστιάτης είναι μια από τις ελληνικές ποικιλίες που σταδιακά αρχίζουν να αποκτούν πανελλαδική υπόσταση και να επιλέγονται από παραγωγούς για την πολυπλοκότητα και τον φινετσάτο χαρακτήρα τους. Πέρα από το Ιόνιο, η δυτική Πελοπόννησος αλλά και νησιά του Αιγαίου τον έχουν εντάξει πλέον στο δυναμικό τους και δείχνουν να τον αγαπούν πολύ. Το Κλήμα Γράμψα (όχι, δεν είναι ορθογραφικό), έχει επενδύσει σε αυτόν καλλιεργώντας τον στην πηγή, στον αμπελώνα της Ζακύνθου.
Τα δύο αδέρφια, ο Τάσος και ο Χρήστος Γράμψας αναβίωσαν την οινική παράδοση της οικογένειας με τη δημιουργία ενός αξιοζήλευτα boutique οινοποιείου στο ημιορεινό χωριό Λαγωπόδο.
Επενδύοντας στον αγαπημένο τους Αυγουστιάτη, προχώρησαν στην οινοποίηση της ποικιλίας σε μια δεύτερη ετικέτα. Μετά την πρώτη φρέσκια εκδοχή της, συγκεκριμένα ημιορεινά αμπέλια επιλέχθηκαν για την παραγωγή ενός κόκκινου κρασιού με 12μηνο πέρασμα από καινούρια γαλλικά δρύινα βαρέλια. Και του Αυγουστιάτη του άρεσε πολύ. Χωρίς να καλυφθούν τα κόκκινα φρούτα του, το βαρέλι του πρόσθεσε βάθος, όγκο και περίσσια φινέτσα, δίνοντάς του την επιπλέον διάσταση που τον απογειώνει.
Ο Αυγουστιάτης στη Ρίζα του Βουνού 2021 από το Κλήμα Γράμψα δεν είναι ένα κρασί μακράς παλαίωσης. Είναι αυτό που θα απολαύσεις σήμερα το βράδυ ή όποιο βράδυ διαλέξεις για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Πραγματικά όμως θα το απολαύσεις.