Υπάρχουν κάποιες ποικιλίες γνωστές σε όλους, δημοφιλείς και αγαπημένες. Υπάρχουν κι άλλες που πρέπει να ψάξεις για να τις βρεις ή να πέσεις πάνω τους από τύχη. Αν όμως το κάνεις, σίγουρο είναι ότι θα σε προκαλέσουν να τις αγαπήσεις με πάθος και κάπου εκεί θα αρχίσει το ταξίδι σου.
Ελάχιστα καλλιεργημένος προς το παρόν, ο Αυγουστιάτης είναι μια από τις σπάνιες ελληνικές ποικιλίες που έχουν όλα τα προσόντα να δώσουν το έναυσμα για αυτό το ταξίδι. Με πατρίδα τη δυτική πλευρά της Πελοποννήσου, κερδίζει την αγάπη και την εμπιστοσύνη των παραγωγών και ταυτόχρονα έδαφος στα αμπελοτόπια τους.
Ο επαναστάτης Νίκος Βακάκης, ο οινοποιός που πρώτος ξεκίνησε τον αγώνα ενάντια στον νόμο του 1934 που υποχρεώνει την πώληση και εκμετάλλευση ολόκληρης της αμπελουργικής παραγωγής της Σάμου από τον οικείο συνεταιρισμό του νησιού, πειραματίστηκε με την ποικιλία σε αχαρτογράφητα και για τους δυο τους νερά.
Το Τετρακτύς 2016 του Οινοποιείου Βακάκη, με όνομα και ετικέτα εμπνευσμένο από τον Πυθαγόρα, τον μεγάλο γεωμέτρη και μαθηματικό του νησιού, είναι η μόνη μονοποικιλιακή οινοποίηση Αυγουστιάτη στη Σάμο και μια από τις ελάχιστες σε όλη την Ελλάδα. Τα αμπέλια φυτεύτηκαν πριν από μια δεκαετία και πλέον είναι έτοιμα να ανταμείψουν τον φιλότιμο και επίμονο παραγωγό για την υπομονή και την εμπιστοσύνη του. Η χαμηλή απόδοση που περιορίζεται στα 500 κιλά/στρέμμα παρόλη την πυκνή φύτευση των πρέμνων, είναι ο καλύτερος οιωνός για την απόλυτη συμπύκνωση των γευστικών χαρακτηριστικών στο φρούτο.
Ο χυμός ωρίμασε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια πρώτης και δεύτερης χρήσης για 9 μήνες και μόλις κυκλοφόρησε σε 4.000 φιάλες που η κάθε μια τους κρύβει και από μια ιστορία. Αν δεν θέλεις να την πεις τώρα, το Τετρακτύς 2016 του Οινοποιείου Βακάκης επιδέχεται παλαίωση τουλάχιστον 8 χρόνων ακόμη.
Το ταξίδι αρχίζει. Ο Αυγουστιάτης, αν δεν τον έχεις γνωρίσει ήδη, υπόσχεται να σε κρατήσει από το χέρι. Απόλαυσέ τον.