Εντάξει, το ξέρουμε η Σιάτιστα είναι γνωστή κυρίως για το λιαστό κρασί της. Τι θα έλεγες όμως, αν σου λέγαμε πως κάποιος εκεί κάνει και ένα φανταστικό Ξινόμαυρο; Οι συστάσεις είναι σχεδόν περιττές για το Οινοποιείο Διαμαντή. Είναι αυτό το boutique οινοποιείο στη Σιάτιστα, που εδώ και καιρό συζητιέται πολύ σε όλα τα οινικά πηγαδάκια! Πριν κάποιους μήνες λέγαμε για το εκπληκτικό, μονοποικιλιακό Μοσχόμαυρό του, όμως τώρα ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε ένα πραγματικά μεγάλο κρασί του Οινοποιείου Διαμαντή.
Γιατί το αγαπάμε;
Γιατί για το Ξινόμαυρο του Οινοποιείου Διαμαντή, έχουν επιλεγεί οι καλύτεροι κλώνοι Ξινόμαυρου και έχουν φυτευτεί σε αμπελώνες υψομέτρου 850 μ. – 920 μ., όπου η καλλιέργεια είναι φυσικά βιολογική. Μετά από πολύ προσεκτική διαλογή του καρπού, ο πολύτιμος χυμός μπαίνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και «ξεκουράζεται» για πάνω από 12 μήνες.
Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό, με μεταξένιες τανίνες και ζουμερό φρούτο. Το στυλ οινοποίησης είναι πιο μοντέρνο, με πρωταγωνιστή το φρούτο και όχι τη φυτικότητα. Αν είσαι λάτρης της ποικιλίας αυτό το κρασί δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή σου!
Πότε να το πιείς;
Εξαρτάται από τις αντοχές σου. Τώρα είναι ζωηρό και παιχνιδιάρικο. Ωραίο. Σε 4-5 χρόνια μπορεί να είναι ένα από τα διαμάντια της συλλογής σου.