Μετά την Amalia Brut και την Amalia Rose, σειρά έχει η Amalia Vintage. Ο μετρ του Μοσχοφίλερου, Γιάννης Τσέλεπος, ποντάρει στην αγαπημένη του ποικιλία για την παρασκευή ενός μεγάλου, premium ελληνικού αφρώδους κρασιού. Από έναν και μόνο τρύγο, η Amalia Vintage 2018 αποδεικνύει ότι το Μοσχοφίλερο στα χέρια του κατάλληλου ανθρώπου μπορεί να είναι το υλικό γεμάτων φυσαλίδες ονείρων.
Άλλωστε τι χρειάζεται για την παραγωγή ενός εξαιρετικού αφρώδους κρασιού; Πρώτον, μια ποικιλία ικανή να δώσει κρασιά με χαμηλή αλκοόλη και υψηλή οξύτητα. Μμμμ, για να σκεφτούμε… Λες να κάνει το Μοσχοφίλερο;
Δεύτερον, ένας ενορχηστρωτής των φυσαλίδων. Ένας άνθρωπος με γνώση, ταλέντο και μοναδική υπομονή. Ο Γιάννης Τσέλεπος ακούγεται ιδανική επιλογή.
Η διαδικασία παραγωγής της Amalia Vintage 2018 του Κτήματος Τσέλεπος διαφέρει σημαντικά από αυτή της Brut. Η εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη προήλθε από ένα και μόνο αμπελοτόπι στην περιοχή Περπατιάρα. Η χρονιά του 2018 υπήρξε ιδανική, δίνοντας απόλυτα υγιή καρπό. Μετά την πρώτη αλκοολική ζύμωση, το κρασί βάση εμφιαλώθηκε με μια μικρή ποσότητα ζάχαρης προκειμένουν να ξεκινήσει η δεύτερη (αυτολυτική) ζύμωση στη φιάλη, ακολουθώντας την επίπονη, παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας (methode traditionelle).
Εκεί παρέμεινε για σχεδόν δύο χρόνια. Με καθημερινό γύρισμα της φιάλης (riddling) οι εναπομείναντες ζυμομύκητες απομακρύνθηκαν και στο τελικό στάδιο προστέθηκε το Liqueur d`Expedition (ίδιο κρασί με προσθήκη γλεύκους) για να ισορροπήσει τα υψηλά επίπεδα οξύτητας και να καλύψει τις όποιες απώλειες της διαδικασίας.
Απόλυτα εκλεπτυσμένη, με βελούδινη υφή και αφρισμό που γαργαλάει τον ουρανίσκο, η Amalia Vintage 2018 είναι το υλικό των ονείρων. Αυτών με τις φυσαλίδες…