Είναι η ποικιλία που αγαπιέται όσο καμιά άλλη στην Ελλάδα. Αυτή που πριν λίγα μόλις χρόνια κινδύνευσε με εξαφάνιση και όχι μόνο σώθηκε, αλλά σήμερα καλλιεργείται απ’ άκρη σε άκρη σε ολόκληρη την Ελλάδα καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού αμπελώνα.
Ναι, είναι άλλη μια Μαλαγουζιά. Η ποικιλία που είναι συνώνυμο της φρεσκάδας, των πλούσιων λουλουδάτων και φρουτένιων αρωμάτων και της απαλότητας στο στόμα που την κάνουν ιδανικό κρασί απεριτίφ.
Ε λοιπόν, όχι η Μαλαγουζιά του Οινοποιείου Γκίκα. Φρεσκάδα; Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι είναι της σοδειάς του 2014. Όσο για τα λουλουδάτα και φρουτένια αρώματα, το πέρασμά της από βαρέλι έχει φροντίσει έτσι ώστε να τα μετριάσει αρκετά, συμπληρώνοντας όμως το κενό με πολύπλοκα και πολυδιάστατα αρώματα που δεν θα περίμενες ποτέ.
Θα ρωτήσεις γιατί. Γιατί κάποιος έπρεπε να το κάνει. Και η Βασιλική Γκίκα είναι αυτός ο ιδανικός κάποιος. Ολοκληρώνοντας το 2000 τις σπουδές οινολογίας στο Bordeaux και την Toulouse, η Βασιλική εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Κρασιού της Souze la Rousse στην καρδιά του Ροδανού. Εκεί πειραματίστηκε με κλασσικές ποικιλίες, διαφορετικούς τρόπους οινοποίησης και εναλλακτικές παρεμβάσεις. Επέστρεψε, φέρνοντας μαζί της νέο αέρα αμφισβήτησης του κατεστημένου. Ανέλαβε το πειραματικό τμήμα του οινοποιείου με Ελληνικές και ξένες ποικιλίες να δοκιμάζονται και να οδηγούνται στα άκρα. Τον τελευταίο καιρό ακούσαμε τόσο πολλά για αυτή τη Μαλαγουζιά της που και μόνο από περιέργεια θα σκάγαμε αν δεν την δοκιμάζαμε.
Και τη δοκιμάσαμε. Και είναι τόσο πολύπλοκη που δεν θα το πιστεύεις.
Οι δύο μήνες παραμονής με τις οινολάσπες σε δρύινα βαρέλια χάρισαν στην Μαλαγουζιά 2014 του Οινοποιείου Γκίκα αρωματικό και γευστικό βάθος, συμμάζεψαν λίγο το φρούτο που πήρε πιο ώριμη και μαρμελαδένια μορφή ισορροπώντας την έντασή του με ανέλπιστη για μια Μαλαγουζιά πολυπλοκότητα και φινέτσα.
Εμείς εντυπωσιαστήκαμε.