Novita, στη Ζακυνθινή διάλεκτο θα πει είδηση. Και στην περίπτωσή του Novita 2015 του Κτήματος Γράμψα, η είδηση είναι απίστευτα καλή. Αφορά ένα κρασί που για μια ακόμη φορά αναδεικνύει τις δυνατότητες των ελληνικών γηγενών ποικιλιών στην παραγωγή εξαιρετικών, ακόμη και μονοποικιλιακών κρασιών.
Το Γουστολίδι γεννήθηκε στο Ιόνιο. Μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Εκεί, στα χέρια των αδερφών Γράμψα δείχνει ότι είναι μια δυναμική ποικιλία που μπορεί να σταθεί μόνη της και όχι μόνο σε χαρμάνια όπως έκανε μέχρι πρότινος. Αυτοί με τη σειρά τους κάνουν ότι μπορούν για να την αναδείξουν. Και αυτό γιατί διαθέτει και τον αρωματικό χαρακτήρα, και την οξύτητα και τη στιβαρότητα που χρειάζεται σε απόλυτη ισορροπία, αλλά και φινέτσα, αποφεύγοντας υπερβολές και εντυπωσιασμούς.
Η παραμονή του γλεύκους με τον φλοιό σε χαμηλές θερμοκρασίες (προζυμωτική κρυοεκχύλιση) φροντίζει για την καλύτερη και εντονότερη ενσωμάτωση αρωμάτων στον χυμό. Θα το καταλάβεις. Το Novita του Κτήματος Γράμψα παράγεται αποκλειστικά από τον πρώρογο, τον πρώτο και καλύτερο δηλαδή χυμό που προκύπτει μόνο από το βάρος των σταφυλιών, χωρίς απολύτως καμία πίεση. Σε μια από τις σπάνιες μονοποικιλιακές οινοποιήσεις του, το ξεχασμένο Γουστολίδι θα είναι η καλή είδηση της ημέρας σου, του μήνα σου και γιατί όχι του χρόνου. Ποιος ξέρει, ίσως να είναι το επόμενο αγαπημένο σου κρασί.