Αν ψάχνεις για εύκολα, καθημερινά κρασιά, μην ψάχνεις εδώ. Ο Θεόδωρος Ορκόπουλος δεν παράτησε τα πάντα για να κάνει εύκολα κρασιά. Για την ακρίβεια δεν θέλει να κάνει τίποτα εύκολο. Δεν είναι τέτοιος άνθρωπος. Όπλο του ένα ιστορικό οινοποιείο, αυτό της Μαντζαβίνο, αυτόριζα αμπέλια (ηλικίας άνω των 100 ετών) και απίστευτη επιμονή, στα όρια της ξεροκεφαλιάς.
Στην Ελλάδα δύσκολα θα βρεις τα κρασιά του. Θα πρέπει να ψάξεις πολύ για να δοκιμάσεις. Αν το κάνεις όμως, θα ανοίξεις ένα νέο κεφάλαιο.
Από την άλλη, οι βαθμολογίες του και οι διακρίσεις από τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους οινοκριτικούς παγκοσμίως (βλέπε Wine Advocate του Robert Parker κ.α.), κάνουν το Κτήμα Φοίβος ένα από τα υψηλότερα βαθμολογημένα κτήματα στην Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο των διεθνών αγορών. Εκεί που οδηγείται το 80% της παραγωγής του.
Ας μιλήσουμε όμως για τον Πάνδροσο 2015 του Κτήματος Φοίβος. Λευκό, από μπόλικες ποικιλίες όπως αρέσει στον Θεόδωρο Ορκόπουλο. Μοσχάτο, Μοσχατέλα, Τσαούσι και Βοστιλίδι. Πολύπλοκο, με συνέπεια στις αρχές της ελάχιστης παρέμβασης και συνέχεια στο ποτήρι όσο λίγα. Η εμπειρία αρχίζει από το πρώτο δευτερόλεπτο στο ποτήρι και τελειώνει με την τελευταία γουλιά που θα στάξει από το μπουκάλι. Αν σε ενδιαφέρουν οι βαθμολογίες, δεν είναι δύσκολο να ψάξεις.
Σκέφτεσαι κρέας; Βγάλε ένα κοτόπουλο με κάρυ. Αν πάλι θέλεις ψάρι, ρίξε μια γλώσσα τηγανιτή δίπλα στον Πάνδροσο του Κτήματος Φοίβος και κάτσε να δεις τι θα γίνει.
Και αν μπορείς κάλεσέ μας.