ΣΥΝΤΑΓΕΣ Μπακαλιάρος τηγανητός σε μπύρα με σκορδαλιά

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ ΣΕ ΜΠΥΡΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ BONUS VIDEO ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ!

ΥΛΙΚΑ

  • Μπακαλιάρος (στο αλάτι)
  • 1 κουτάκι μπύρα
  • αλεύρι για όλα
  • αλάτι
  • λάδι

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο (περίπου)
  • 1 ποτήρι χυμό λεμονιού (περίπου)
  • Μαϊντανός


ΟΔΗΓΙΕΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το μπακαλιάρο

Αφαιρούμε την πέτσα από τον μπακαλιάρο και τον βάζουμε στο νερό για 24 με 36 ώρες κατά τις οποίες αλλάζουμε το νερό 3 με 4 φορές.

Ετοιμάζουμε το κουρκούτι βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι με μπύρα μέχρι να γίνει ένας χυλός που θα στέκεται ωραία στο ψάρι και δεν θα τρέχει.

Τηγανίζουμε το κουρκούτι στο τεφάλ και με πολύ καυτό λάδι και για λίγο. (Προσοχή πιτσιλάει).

 

Για τη σκορδαλιά

Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν σε άφθονος αλατισμένο νερό. Χτυπάμε το σκόρδο σε ξύλινο γουδί μέχρι να γίνει αλοιφή.

Ελέγχουμε το πόσο βρασμένες είναι οι πατάτες τρυπώντας τες με πιρούνι. Όταν Μόλις γίνουν οι πατάτες τις βγάζουμε μια-μια από το καυτό νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις διαλύουμε μέσα στο γουδί μαζί με το σκόρδο ρίχνοντας κάθε φορά και μια κουταλιά λάδι και λεμόνι. Δεν ρίχνουμε πολύ λάδι από την αρχή γιατί αν ρίξουμε παραπάνω από όσο χρειάζεται δε θα μπορέσει να γίνει κρέμα.

Συνεχίζουμε να τις χτυπάμε στο γουδί προσθέτοντας σταδιακά λάδι και λεμόνι μέχρι να γίνουν κρέμα και να είμαστε ικανοποιημένοι με τη γεύση.

Το χτύπημα στο γουδί χρειάζεται περίπου μία ώρα. Αν θέλουμε να συντομεύσουμε το χρόνο μπορούμε να κάνουμε το τελευταίο βήμα περνώντας τη σκορδαλιά σε δόσεις από το μίξερ.

Σερβίροντας μπορούμε να προσθέσουμε (προεραιτικά) μαιντανό για να δώσουμε χρώμα και άρωμα.

Επειδή είναι από τα φαγητά που επιβάλουν τον συνδυασμό με κρασί, προσέξτε πολύ το κρασί που θα διαλέξετε. Αν είναι πλαδαρό, θα σας φανεί νεράκι και αδιάφορο. Αν διαλέξετε το σωστό, μπορείτε να απογειώσετε το τραπέζι σας!  

Συνδυασμός με Κρασί

Η πρότασή μας για να συνδυάσετε ένα πιάτο τηγανητού ψαριού σε κουρκούτι συνδυασμένου με τις έντονες γεύσεις της σκορδαλιάς είναι ένα λευκό κρασί με οξύτητα και έντονο, πικάντικο χαρακτήρα που θα ισοσεκελίσει όσο είναι δυνατόν το φαγητό. Για το λόγο αυτό σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα μια ρετσίνα ή ένα blend Ασύρτικου με Μαλαγουζιά περασμένο από βαρέλι! Μην τη φοβηθείτε! Ούτε να ντραπείτε να τη σερβίρετε. Η καλή (νέας λόγικής) ρετσίνα είναι και πάλι της μόδας. 
Η διακριτική παρουσία της ρητίνης, σε συνδυασμό με τα αρώματα του λευκού κρασιού, του δίνει όλα τα φόντα να σταθεί επάξια δίπλα στο δύσκολο να συνδυαστεί πιάτο.
Αν από την άλλη θέλετε να ρισκάρετε λίγο τότε μπορείτε να δοκιμάσετε ένα αφρώδες, με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας, από Ασύρτικο ή Μοσχοφίλερο. Η κοφτερή του οξύτητα σε συνδυασμό με τις φυσαλίδες θα φρεσκάρουν τον ουρανίσκο σας σε κάθε γουλιά. Μαγεία!
Δες περισσότερα κρασιά που ταιριάζουν στο τι πίνουμε με μπακαλιάρο σκορδαλιά!