O τραχανάς είναι το πιο παραδοσιακό ζυμαρικό της Ελλάδας. Ο Τραχανάς Ανάγνου είναι ξινός και φτιάχνεται από εκλεκτό πρόβειο γάλα. Μπορείς να το απολαύσεις σε σούπες με τομάτα και τριμμένο τυρί αλλά μπορεί να προστεθεί σε πίτες και σε γεμιστά. Μια μοντέρνα πρόταση είναι και το τραχανότο, κάτι σαν ριζότο αλλά με τραχάνα!
Μια κλασσική τοματένια σούπα τραχανά, με φέτα ή ακόμα και με κομματάκια λουκάνικου μπορεί να συνοδευτεί με ένα πλούσιο Ξινόμαυρο ή ένα Cabernet Sauvignon. Από την άλλη μεριά. Ένα τραχανότο με μανιτάρια και φλούδες γραβιέρας είναι τέλεια ευκαιρία να ανοίξεις ένα βαρελάτο Chardonnay.