To Βερτζαμί Αίας 2017 είναι ένα κρασί για όσους αγαπούν τα σπάνια, δυσεύρετα, μεγάλα, δομημένα ερυθρά κρασιά, που έχουν ένταση, χαρακτήρα και δυνατότητα παλαίωσης. Ένα κρασί με πυκνό μαύρο φρούτο, μπαχαρικά, βιολέτα, νύξεις δέρματος και στιβαρές αλλά καλοδουλεμένες τανίνες. Βιάσου, μήπως και προλάβεις έστω μια φιάλη!
Γεννημένο από το πάθος του Μιχάλη Προμπονά και του Γιάννη Χαλκιά για τις γηγενείς ποικιλίες της δυτικής Ελλάδας, το Βερτζαμί Αίας 2017 είναι αποτέλεσμα της δικής τους πορείας μετά τη συνεργασία τους με τους Αμπελώνες Αντωνόπουλου. Τα σταφύλια προέρχονται από παλιά αμπέλια σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων, στην Ορεινή Αιγιαλεία, μια περιοχή με ιδανικές συνθήκες για την ωρίμαση της δύστροπης αλλά συναρπαστικής αυτής ποικιλίας.
Η ζύμωση και η μακρά εκχύλιση έγιναν με στόχο την ανάδειξη του terroir, ενώ το κρασί παρέμεινε για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, 2ης χρήσης χαρίζοντάς του νότες γαρύφαλλου, καπνού και μαύρης σοκολάτας. Η μακρά παλαίωση στη φιάλη (από το 2017!) έχει ενσωματώσει υπέροχα τις τανίνες, αποκαλύπτοντας και πιο σύνθετες νότες δέρματος, βαλσάμικου και αποξηραμένων φρούτων.
Το Βερτζαμί Αίας 2017 δεν θα έχεις την τύχη να το απολαύσεις από επόμενες σοδειές, διότι δεν κυκλοφορεί πια. Εμείς όμως όπως πάντα, κρατάμε τέτοια διαμαντάκια και τα παλαιώνουμε στο κελάρι μας, ώστε εσύ να τα απολαύσεις στην καλύτερή τους περίοδο. Είναι έτοιμο προς κατανάλωση, αλλά αν δεν είσαι εσύ (μεγάλο δίλημμα, μας συμβαίνει και εμάς) μπορείς να το περιμένεις ακόμα για λίγο. Οι φιάλες όμως είναι ελάχιστες, οπότε αν είσαι λάτρης των σπάνιων ερυθρών ποικιλιών, βιάσου!