Και αν έχουμε απολαύσει τις Αιώρες του Οινοποιείου Μοσχόπολις και αν έχουμε προσπαθήσει να καταλήξουμε ποια είναι η μια και μοναδική για τον καθένα μας. Τα αδέρφια Γερμάνη όμως το έκαναν πάλι το θαύμα τους και εμείς δεν θα ηρεμήσουμε ποτέ. Ήρθε η σειρά του Ξινόμαυρου. Και για να καταλάβεις λίγο τι έχουμε εδώ, το Αιώρα Αμφορέας Ξινόμαυρο, είναι το κρασί που γουλιά γουλιά, θα σε απογειώνει με τη φρεσκάδα των κόκκινων φρούτων, αλλά η χρήση του αμφορέα θα σε επαναφέρει πάλι πίσω στη γη, για να σου υπενθυμίζει πως το Ξινόμαυρο δεν πρόκειται να σε απογοητεύσει ποτέ!
Ο Δρ. Γιώργος Γερμάνης, έχει αφήσει το δικό του στίγμα στην ελληνική αμπελουργία και μαζί με την ομάδα του, που αποτελείται από τον γαμπρό του Δημήτρη και τα παιδιά του Αλίκη και Θοδωρή, δημιουργούν κρασιά με μοναδικό στυλ, πρωτότυπα blend και ασυναγώνιστη ποιότητα και συμπύκνωση. Σε αυτό το κρασί καταπιάστηκαν με το να αναδείξουν το μονοποικιλιακό δυναμικό του Ξινόμαυρου και να τονίσουν την τέλεια ωριμότητα που μπορεί να φτάσει στο υψόμετρο των 500 μέτρων, στο Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης. Όμως το έκαναν με τον πιο φυσικό και παραδοσιακό τρόπο οινοποίησης. Διάβασε πιο κάτω, για να ενθουσιαστείς και εσύ το ίδιο!
Τα σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας αφού τρυγηθούν, μπαίνουν σε πήλινους αμφορείς που έχουν κατασκευαστεί από Έλληνες τεχνίτες με παραδοσιακές τεχνικές αιώνων. Η ζύμωση γίνεται αυθόρμητα με φυσικές ζύμες για περίπου 2 μήνες και τα σταφύλια πιέζονται, επίσης χειρωνακτικά, με μια παραδοσιακή στροφιλιά. Το καταπληκτικό όμως που κάνουν εδώ, είναι πως τα πιθάρια τοποθετούνται σε ένα υπόσκαφο πεζούλι, δίπλα ακριβώς από ένα μικρό ποταμάκι που διαπερνά το χωριό και αυτό τα προστατεύει από τη ζέστη, ενώ κρατά τη θερμοκρασία σταθερή! Μετά το τέλος της ζύμωσης, τα πιθάρια κλείνουν καλά και μένουν εκεί για 12 μήνες, μέχρι τελικά να εμφιαλωθούν χωρίς θειώδη και φιλτράρισμα.
Και πες μου τώρα εσύ λάτρη του Ξινόμαυρου και της φυσικής οινοποίησης. Μπορείς να αντισταθείς σε όλα τα παραπάνω; Το Ξινόμαυρο αυτό λάμπει!