Το Barbaresco Palas 2021 από το οινοποιείο του Michele Chiarlo, είναι ένα κρασί με φινέτσα, φρεσκάδα και πληθωρικές αλλά ώριμες ταννίνες, που αντιπροσωπεύει την πιο ευγενική και “προσιτή" πλευρά του ίδιου νομίσματος, που λέγεται Nebbiolo. Ο Michele Chiarlo μας έχει μυήσει και στις δυο όψεις του. Από τη στιβαρή δύναμη του Barolo, μέχρι την πιο διακριτική φύση του Barbaresco, το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο και οι 91pts από τον James Suckling, στο συγκεκριμένο, φυσικό επακόλουθο! Ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως, είναι πως μπορείς να το απολαύσεις χωρίς να δώσεις μια περιουσία!
Ο Michele Chiarlo ήταν ένας από τους πρώτους οινοπαραγωγούς που πίστεψαν βαθιά στις γηγενείς ποικιλίες του Piemonte. Το 1956 ίδρυσε το οινοποιείο του στο Calamandrana, με στόχο να αναδείξει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής. Εστίασε στην παραγωγή single vineyard κρασιών, δίνοντας έμφαση στις ποικιλίες Nebbiolo, Barbera και Cortese, αποδεικνύοντας πώς κάθε μικροκλίμα και έδαφος επηρεάζει την έκφραση της κάθε ποικιλίας διαφορετικά. Σήμερα, οι γιοι του Stefano και Alberto, μαζί με τα εγγόνια του, συνεχίζουν με το ίδιο πάθος. Φροντίζουν 110 εκτάρια αμπελώνων, πολλοί από τους οποίους θεωρούνται κορυφαίοι στην Ιταλία, συμβάλλοντας στην παγκόσμια αναγνώριση του ιταλικού κρασιού.
Για το Barbaresco Palas 2021, το Nebbiolo συλλέγεται μόνο με το χέρι, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των σταφυλιών. Η ζύμωση γίνεται μέσα σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με 14 ημέρες σε επαφή με τα στέμφυλα, ώστε το κρασί να αποκτήσει αρώματα και δομή. Στη συνέχεια παλαιώνει για τουλάχιστον 18 μήνες μέσα σε μεγάλα δρύινα βαρέλια, όπου αποκτά βάθος και πολυπλοκότητα. Μετά την εμφιάλωση παραμένει για τουλάχιστον 1 χρόνο μέσα στη φιάλη, πριν κυκλοφορήσει στην αγορά.
Η λέξη «Palas» στην τοπική διάλεκτο του Piemonte σημαίνει «αρχοντικό», συμβολίζοντας την αριστοκρατική φύση του κρασιού και την κομψότητα του. Απόλαυσε όλα αυτά, σε ένα ποτήρι Barbaresco Palas 2021 από το οινοποιείο Michele Chiarlo, δίπλα σε ένα πιάτο ταλιατέλες με ραγού!