Το Barolo Canubi 2018 από το οινοποιείο Michele Chiarlo, έρχεται να σε μυήσει στο μαγικό κόσμο του Nebbiolo και ενός απο τα σημαντικότερα cru του Barolo, το Canubi. Ένα κρασί πολύπλοκο και φινετσάτο, με καθαρότητα αρωμάτων και άριστη έκφραση του terroir της περιοχής, που αγγίζει τη σφαίρα της τελειότητας. Ναι, δεν υπερβάλλουμε. Τα 96pts από Wine Enthusiast, 95pts από Wine Advocate, 94pts από Wine Spectator και 17 από Jancis Robinson, έρχονται να το επιβεβαιώσουν, ενώ η τιμή του βρωντοφωνάζει πως πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει χάσεις!
Ο Michele Chiarlo ήταν απο τους πρώτους που πίστεψαν βαθιά στις δυνατότητες των γηγενών ποικιλιών του Piemonte και μέσα απο single vineyard οινοποιήσεις, συνέβαλε στην ανάδειξη του terroir του. Το 1956 ίδρυσε το ομώνυμο οινοποιείο στο Calamandrana και μέσα από εξαγωγές και εκθέσεις, συνέβαλε καθοριστικά στην παγκόσμια αναγνώριση και ανάδειξη των ποικιλιών Nebbiolo, Barbera και Cortese, καθώς και της ίδιας της περιοχής. Παράλληλα, διέθετε καλλιέργειες σε μερικά cru που θεωρούνται μέχρι σήμερα τα καλύτερα Barolo του κόσμου, όπως τα Cerequio και Cannubi (είναι ο παλαιότερος ιταλικός αμπελώνας cru, που αναγνωρίστηκε το 1752!), ενώ η πρώτη ετικέτα Barolo cru με την υπογραφή του Michele Chiarlo, κυκλοφόρησε το 1958.
Σήμερα έχει αναλάβει η 3η γενιά, τα παιδιά του Michele, Alberto και Stefano Chiarlo, ενώ η 4η γενιά (τα παιδιά αυτών, Matteo και Bianca) έχει μπει δυναμικά στο χώρο, τιμώντας τη μνήμη του πατέρα και παππού τους, Michele. Το οινοποιείο καλλιεργεί 110 εκτάρια αμπελώνων με την ίδια ποιότητα και καινοτομία του Michele Chiarlo, σε περιοχές που αποτελούν μερικές από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές ζώνες παγκοσμίως.
Το Barolo Cannubi 2018 αποτελείται από σταφύλια Nebbiolo, του διάσημου αμπελώνα Cannubi, μέσης ηλικίας 32 ετών, σε υψόμετρο 240 μέτρα. Η ζύμωση έγινε μέσα σε δρύινες δεξαμενές σε επαφή με τα στέμφυλα για 20 ημέρες, με ένα συνδυασμό παραδοσιακών και νέων τεχνικών. Στη συνέχεια το κρασί παλαίωσε για 2 χρόνια μέσα σε δρύινα βαρέλια μεσαίου μεγέθους και έμεινε για τουλάχιστον 1 χρόνο στη φιάλη, πριν κυκλοφορήσει στην αγορά και καταλήξει σε ένα κρασί με ένταση, δομή, πολυπλοκότητα και τη χαρακτηριστική έκφραση του terroir του Cannubi.
Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να σου πούμε για το Barolo Cannubi 2018 από το οινοποιείο Michele Chiarlo. Μόνο οτι έχει ακόμα πολλά χρόνια μπροστά του και είναι απλά μια εμπειρία που πρέπει να ζήσεις!