Το La Marchigiana Bonarda από το οινοποιείο Catena Zapata αποτελεί μια ωδή στον πιο παραδοσιακό τρόπο οινοποίησης των προγόνων του Nicola Catena. Ένα μεστό φυσικό κόκκινο κρασί πολλών αξιώσεων, από την πιο δημοφιλή μάρκα κρασιού στον κόσμο, που στο παρελθόν έχει τραβήξει την προσοχή σπουδαίων κριτικών οίνου.
Η ιστορία του οινοποιείου πάει πίσω στο 1898, όταν ο Nicola Catena από το Le Marche της Ιταλίας, εγκαταστάθηκε στη Mendoza της Αργεντινής με σκοπό να μεγαλουργήσει και τα κατάφερε. Το 1902 ίδρυσε το Catena Zapata και ξεχώρισε για τον τρόπο που ανέδειξε τα εξαιρετικά terroir των πολύ μεγάλων υψομέτρων, στους πρόποδες των Άνδεων. Εκεί ανακάλυψε πως η μέση θερμοκρασία και οι περιβαλλοντικές συνθήκες, προκαλούσαν την τέλεια ωρίμανση των σταφυλιών, ενώ καλλιεργούσε κάθε αμπελοτεμάχιο ξεχωριστά, με σκοπό την πλήρη ανάδειξη της αυθεντικής έκφρασης του φρούτου.
Με το La Marchigiana παντρεύει τις παραδόσεις δυο κόσμων. Τον παραδοσιακό χειρωνακτικό τρύγο και τη φυσική οινοποίηση, του Marche, με την ιδιαίτερη μέθοδο ζύμωσης που εφάρμοζαν στο Cuyo της Αργεντινής, μέσα σε πήλινα δοχεία. Σταφύλια της ποικιλίας Bonarda, από το αμπελοτόπι Finca La Vendimia, ζύμωσαν μέσα στα δοχεία για 19 ημέρες και ο πολύτιμος ζωμός, παρέμεινε εκεί άλλους 8 μήνες μέχρι να εμφιαλωθεί, με μηδενική προσθήκη θειωδών. Το αποτέλεσμα; Ένα γεμάτο κρασί, με ζουμερό μαύρο φρούτο, στρογγυλές τανίνες και βελούδινη υφή, που δημιουργεί συγκινήσεις!
Η Bonarda La Marchigiana θα σου φέρει στο μυαλό εικόνες τρύγου μιας άλλης εποχής και αρώματα που σπάνια συναντάς. Είναι από τα ελάχιστα φυσικά κρασιά που θα δοκιμάσεις και θα νοιώσεις πως το έφτιαξες εσύ στον αμπελώνα που εκτείνεται ακριβώς πίσω από το σπίτι σου. Μπορεί να μην έχεις, αλλά αξίζει έστω και για λίγα λεπτά να το νοιώσεις απλά και μόνο δοκιμάζοντάς το.
*(Φυσικά αυτό το αριστούργημα το έχεις εμφιαλώσει σε πολύ ελάχιστες φιάλες…)