Το Brunello di Montalcino DOCG 2011 του οίκου Biondi - Santi είναι με βεβαιότητα το κρασί ναυαρχίδα, όχι μόνο της Τοσκάνης αλλά και ολόκληρης της Ιταλίας. Και πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, αφού μιλάμε για το οινοποιείο που κυριολεκτικά “εφηύρε” το Brunello και που έχει αναγνωριστεί σαν ένα από τα καλύτερα του κόσμου. Οι βαθμολογίες δεν πέφτουν κάτω από 95 pts (συνήθως είναι αρκετά παραπάνω), αν και με τέτοια ιστορία λίγους ενδιαφέρουν…
Το οινοποιείο Biondi - Santi έχει μια εντυπωσιακή, μακρά ιστορία που ξεκινά το 18ο αιώνα, όταν ο Clemente Santi κληρονομώντας από τη μητέρα του το κτήμα Greppo, αποφάσισε να εστιάσει στο κρασί. Ο Clemente ήταν απόφοιτος Φαρμακευτικής, έτσι οι γνώσεις του στη χημεία και τις επιστήμες τον βοήθησαν να κάνει ένα λευκό κρασί, το Moscatello, που το 1867 έλαβε μια συγκλονιστική διάκριση για την εποχή. Κέρδισε μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού, το οποίο ήταν μεγάλο επίτευγμα μιας και οι Γάλλοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους αυθεντίες και δύσκολα επαινούσαν κρασιά εκτός Γαλλίας. Αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για την απόφασή του να παράξει κόκκινα κρασιά παλαίωσης και να δημιουργήσει νέες τεχνικές.
Το πάθος του για το κρασί κληρονόμησε ο εγγονός του, Ferruccio Biondi. Εκείνος ανέβασε τα στάνταρ του οινοποιείου και όταν έπεσε η φυλλοξήρα στην Ιταλία, αντί να κάνει ευκολόπιοτα κρασιά για να έχει έσοδα να αναστηλώσει τους αμπελώνες του, αποφάσισε να κάνει κρασιά από 100% Sangiovese, που προορίζονται για βαθιά παλαίωση. To 1932 τον ονόμασαν ιδρυτή του Brunello. H πορεία συνέχισε να είναι λαμπρή και το Brunello di Montalcino DOCG Reserve 1955 μπήκε στη λίστα του Robert Parker, με τα 12 καλύτερα κρασιά του κόσμου (ανάμεσα τους first growth Bordeaux, Romanee Conti κτλ).
Σήμερα το Brunello di Montalcino του οίκου Biondi - Santi αποτελεί αντικείμενο πόθου για όλους τους συλλέκτες και λάτρεις του κρασιού παγκοσμίως.
Για το Brunello di Montalcino DOCG 2011, μαζεύονται με το χέρι μόνο οι καλύτεροι καρποί του Sangiovese BBS/11 (Brunello Biondi Santi vine No11, ειδικός κλώνος που επέλεξαν από τα παλιά κλήματά τους). Ακολουθεί και δεύτερη διαλογή στο οινοποιείο και έπειτα το κρασί ζυμώνει και ωριμάζει για 3 χρόνια σε Σλάβικα βαρέλια. Μπορεί να παλαιώσει εύκολα για 30-40 χρόνια δίχως να χάσει τη σφιχτή, πλούσια δομή του.
Ο James Suckling είχε πει “Τι θα ήταν η Ιταλία χωρίς τα κρασιά του Biondi - Santi;” και με αυτό το κρασί μπορούμε να καταλάβουμε γιατί…Τώρα ήρθε η σειρά σου!