Τα κόκκινα του Jura φημίζονται για κομψότητα και εκφραστικό κόκκινο φρούτο που θα ζήλευαν και στη Βουργουνδία. Έτσι ακριβώς είναι και το Les Chamoz 2023 Domaine de la Borde, ένα κρασί από τις τοπικές ποικιλίες και από τα χέρια του Julien Mareschal, ενός πολλά υποσχόμενου οινοποιού και λάτρη της ήπιας “φυσικής” οινοποίησης!
Ο Julien Mareschal είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς οινοποιούς της γενιάς του. Ο Julien δεν κληρονόμησε αμπελώνες ούτε μεγάλες εκτάσεις. Γεννήθηκε μακριά από τον κόσμο του κρασιού αλλά αποφάσισε να σπουδάσει γεωπονία και οινολογία, και ταξίδεψε σε διάφορες χώρες για να αποκτήσει εμπειρία σε διαφορετικά οινοποιεία. Από όλα τα μέρη που είδε, ήταν o Jura, με το ιδιαίτερο μικροκλίμα του, τα ασβεστολιθικά εδάφη του, πλούσια σε άργιλο, και την πλούσια αλλά συχνά παραγνωρισμένη οινική του παράδοση, που τον κέρδισε. Το 2003, μόλις 23 ετών, εγκαταστάθηκε στο Pupillin, ένα μικρό χωριό που θεωρείται “ιερός τόπος” για τους λάτρεις του Ploussard, και ξεκίνησε να καλλιεργεί τα πρώτα του στρέμματα. Από την αρχή, στόχος του ήταν να δημιουργήσει κρασιά που να εκφράζουν με απόλυτη καθαρότητα τον χαρακτήρα του τόπου.
Το Domaine de la Borde, το οποίο δημιούργησε και συνεχίζει να διαχειρίζεται ο ίδιος, είναι σήμερα ένα από τα πιο περιζήτητα μικρά οινοποιεία του Jura. Οι ετικέτες του, όπως το “Les Chamoz”, έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο, και συχνά εξαντλούνται πριν καν κυκλοφορήσουν. Το Domaine de la Borde εκτείνεται σε περίπου 5 εκτάρια, με αμπελώνες που φτάνουν σε υψόμετρο έως και τα 550 μέτρα — από τα υψηλότερα του Jura. Η ποικιλομορφία των εδαφών, με κυρίαρχα τα μπλε και γκρι αργιλώδη, προσφέρει ένα μοναδικό υπόβαθρο για την καλλιέργεια ποικιλιών όπως Ploussard, Trousseau, Chardonnay, Savagnin, αλλά και σπάνιες τοπικές όπως Enfariné και Petit Béclan.
Η καλλιέργεια είναι βιολογική και σε μεγάλο βαθμό βιοδυναμική, με απόλυτο σεβασμό στη φύση. Δεν χρησιμοποιούνται χημικά, τα σταφύλια τρυγούνται με το χέρι, και η ζύμωση γίνεται αποκλειστικά με γηγενείς ζύμες. Πολλά από τα κρασιά εμφιαλώνονται χωρίς προσθήκη θειωδών, ή με ελάχιστη ποσότητα μόνο στην εμφιάλωση, διατηρώντας έτσι την αυθεντικότητα τους.
Το Les Chamoz 2023 Domaine de la Borde συγκεκριμένα αποτελείται από Trousseau, Poulsard, Enfarinés και Petit Béclan, που ζυμώνουν με γηγενείς ζύμες και με 50% ολόκληρα τσαμπιά. Το κρασί έπειτα ωριμάζει σε συνδυασμό ανοξείδωτων δεξαμενών και ουδέτερων γαλλικών βαρελιών. Φυσικά εμφιαλώνεται αφιλτράριστο σύμφωνα με την ηπίων παρεμβάσεων φιλοσοφία του Julien.
Οι φιάλες είναι περιορισμένες οπότε κάνε τώρα μια φιάλη δική σου!