O Jeb Dunnuck είπε για το Clos des Papes Chateauneuf du Pape 2017: «Ένα από τα ισχυρότερα κρασιά του 2017, είναι το Chateauneuf Du Pape του 2017, από τον Vincent Avril. Αυτή η ομορφιά έχει όλα όσα θα μπορούσες να ζητήσεις. Θέλεις σίγουρα αρκετές φιάλες του στο κελάρι σου και τις επόμενες δύο δεκαετίες θα είναι μια απόλαυση!» Αν δε σε έπεισε αυτό, οι βαθμολογίες του κόβουν την ανάσα: 98 pts από τον Jeb Dunnuck, 96 pts Robert Parker, 96 pts στο Decanter και 17/20 από την Jancis Robinson!
Το Clos des Papes είναι το πιο ιστορικό και ίσως το πιο διαχρονικό οινοποιείο του Νότιου Ροδανού. Ο Paul Avril ίδρυσε το οινοποιείο το 1896 και μάλιστα συνέβαλε στην καθιέρωση της ονομασίας προέλευσης Chateauneuf du Pape. Το οινοποιείο πήρε το όνομά του από το αμπελοτόπι που βρίσκεται στα χαλάσματα του παπικού κάστρου από το 14ο αιώνα. Τα χρόνια πέρασαν, αλλά η οικογένεια Avril είναι ακόμα στο τιμόνι, ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία: δύο μόνο κρασιά, που αντανακλούν το terroir του Ροδανού και έχουν δυναμική παλαίωσης, όσο λίγα στην περιοχή. Ο Paul Avril ο νεότερος, ακολουθεί παραδοσιακές τεχνικές συνδυασμένες με μοντέρνα τεχνογνωσία και συνεχίζει επάξια τη θρυλική πορεία του προπάππου του.
Για το Clos des Papes Chateauneuf du Pape 2017, τα σταφύλια προέρχονται από 24 διαφορετικά κομμάτια γης και το χαρμάνι αποτελείται από 45% Grenache, 40% Mourvedre, 10% Syrah και 5% από άλλες σπάνιες τοπικές ποικιλίες. Οι διαφορετικές ποικιλίες συνοινοποιούνται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και έπειτα το κρασί ωριμάζει για 15 μήνες σε χρησιμοποιημένα γαλλικά foudres (μεγάλα δρύινα βαρέλια). Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και είναι διάσημο σαν μια από τις πιο κομψές και λουλουδάτες εκφράσεις του Chateauneuf. H εξαιρετική χρονιά του 2017 έχει λίγο περισσότερο Mourvedre και αυτό του δίνει περισσότερο ώριμο μαύρο φρούτο, συμπαγή δομή και ζωικές νύξεις.
Είναι μαγικό τώρα αλλά και μετά από μια δεκαετία!