Γιατί το αγαπάμε;
Το Cabernet Franc Clau de Nell αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης οινικής ιστορίας της Γαλλίας και ένα βαθιά συναισθηματικό κρασί, από αυτά που ξέρουμε πως αγαπάς όσο κι εμείς! Πρόκειται για ένα Cabernet Franc από το Λίγηρα, επιτομή της κομψότητας, που σίγουρα θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σου κόκκινα κρασιά. Α, και πρόσφατα πήρε 92 pts από το Wine & Spirits!
H Anne Claude Leflaive, γόνος της γνωστής οικογένειας Leflaive, ήταν η μεγάλη κυρία της Βουργουνδίας! Τα κατορθώματά της ξεκινούν από την εφαρμογή και καθιέρωση της οργανικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας στη Βουργουνδία το 1997, παρά το γεγονός ότι το κλίμα της περιοχής κάνει τη βιολογική καλλιέργεια σχεδόν αδύνατη, έως την ανάδειξή της από το Decanter το 2006 ως τον «Καλύτερο οινοποιό λευκών κρασιών» στον κόσμο! Ενδιάμεσα γέμιζε τους τοίχους της με βραβεία, μετάλλια και παγκόσμιες διακρίσεις.
Η Anne Claude Leflaive ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα και μετά τη Βουργουνδία αποφάσισε να στρέψει την προσοχή της στο Λίγηρα. Αγόρασε το οινοποιείο Clau de Nell το 2006, μαζί με το σύζυγό της, Christian Jacques, στην περιοχή d’Ambillou Château, στο Λίγηρα. Το επέλεξαν λόγω του μοναδικού terroir του, που αποτελείται από ένα μωσαϊκό διαφορετικών εδαφών, αλλά και λόγω των παλιών κλημάτων του. Αυτά τα παλιά κλήματα Cabernet Franc, ηλικίας άνω των 60 ετών, κρύβονται πίσω από το Cabernet Franc Clau de Nell.
Βιοδυναμική καλλιέργεια και επιλεκτικός, χειρωνακτικός τρύγος αποτελούν τη βάση. Ακολουθεί ζύμωση με γηγενείς ζύμες και ωρίμαση σε παλιά βαρέλια Βουργουνδίας (τι άλλο;) για 12 μήνες. Το Cabernet Franc Clau de Nell εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και είναι απλά τέλειο!
Δοκιμή
Έχει μέτριο ρουμπινί χρώμα και μεθυστικά αρώματα βιολέτας, λεβάντας, αγριοφράουλας, κερασιού, βύσσινου, φραγκοστάφυλου, τσαγιού, βρεγμένης πέτρας, δέρματος και πιπεριού. Απολαυστικό στόμα, με μέτριο σώμα, τραγανή οξύτητα και μέτριες αλλά μεταξένιες τανίνες. Κεράσι, κόκκινο δαμάσκηνο, φραγκοστάφυλο, μύρτιλο, τσάι, βιολέτα, πιπεριά, μοσχοκάρυδο και δέρμα συνθέτουν ένα νόστιμο σύνολο.