Γιατί το αγαπάμε;
Για αρχή, το Contino Reserva του Οινοποιείου Contino είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα ισπανικά κρασιά που μπορείς να δοκιμάσεις. Τι θα πει Reserva; Στην περίπτωση της Rioja σημαίνει ότι παράγεται μόνο από τα καλύτερα σταφύλια και ότι συνολικά έχει παλαιώσει 3 χρόνια, με το ένα τουλάχιστον να είναι σε δρύινο βαρέλι, γαλλικό ή αμερικάνικο. Να αναφέρουμε και τους 97pts από James Suckling και τους 93pts από Tim Atkin και Wine Advocate!
Το Οινοποιείο Contino είναι το πρώτο chateau της Rioja, ιδρύθηκε το 1973 και ανήκει στην Compañía Vinícola del Norte de España ή αλλιώς CVNE. Όλα τα κρασιά του παράγονται από τα ιδιόκτητα αμπέλια γύρω από το οινοποιείο ενώ η οινοποιητική τους νοοτροπία πηγάζει από τις μυθικές Imperial και Viña Real Gran Reserva που παράγονταν από τον θρυλικό Ezequiel Garcia, αρχιοινοποιό της CVNE από τη δεκαετία του 1940 έως το 1970.
Το Contino Reserva παράγεται από μια σειρά μικροαμπελώνων γύρω από το οινοποιείο και το χαρμάνι του αποτελείται από 85% Tempranillo, 10% Graciano και 5% Mazuelo. Σημαντικό ρόλο στον χαρακτήρα του παίζει το αμμοπηλώδες έδαφος και το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής Rioja Alavesa που ξεχωρίζει για τα πολύ ξηρά και ζεστά καλοκαίρια και τους παγερούς χειμώνες.
Από ‘κει και πέρα, ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά, με μικρά καφάσια για να μην τραυματιστούν οι ρόγες ενώ η αυστηρή διαλογή στη συνέχεια εξασφαλίζει ότι μόνο τα καλύτερα σταφύλια θα μπουν για ζύμωση στις ανοξείδωτες δεξαμενές 12,000 λίτρων. Το Continο Reserva ωρίμασε για 24 μήνες σε γαλλικά (60%) και αμερικάνικα (40%) βαρέλια και έπειτε, για άλλους 12 μήνες στη φιάλη. Το ξέρουμε ότι ακούγεται πολύ το τόσο βαρέλι, αλλά πίστεψέ μας, θα ευγνωμονείς τον αρχιοινοποιό Jorge Navascués όταν το δοκιμάσεις.
Τώρα ή τα επόμενα 10 χρόνια, το Contino Reserva θα είναι ένα εκπληκτικό κρασί που σίγουρα θα απολαύσεις.
Δοκιμή
Το Contino Reserva έχει βαθύ ρουμπινί χρώμα και εκφραστική μύτη γεμάτη μαύρα κεράσια, δαμάσκηνο και βανίλια. Σμέουρο, μανιτάρι, μοσχοκάρυδο, καπνός και σοκολάτα συμπληρώνουν το σύνολο.
Στο στόμα έχει μέτριο (+) σώμα, με μέτριες, πολύ ευγενικές τανίνες και ζωηρή οξύτητα που δίνει φρεσκάδα και τονίζει τη φρουτώδη αίσθηση. Δαμάσκηνο, μαύρο κεράσι και μοσχοκάρυδο κυριαρχούν μέσα σε τόνους σοκολάτας και καφέ, που παραμένουν στην μακράς διάρκειας επίγευση.