To Giodo Brunello di Montalcino είναι αυτό που προκύπτει αν πάρουμε τον πιο διάσημο, Ιταλό οινολόγο, τον Carlo Ferrini και τους 8 καλύτερους κλώνους του Sangiovese και τα τοποθετήσουμε στο εμβληματικό χωριό του Montalcino.
To κρασί Giodo Brunello di Montalcino είναι ο φόρος τιμής του Ferrini στους γονείς του (Giovanna & Donatello, εξ’ ου και το Giodo) που πάλεψαν σκληρά για να καταφέρουν να τον μορφώσουν και να τον κάνουν αυτό που είναι σήμερα: μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του Ιταλικού αμπελώνα!
Ποιος είναι όμως ο Carlo Ferrini; Είναι ο άνθρωπος πίσω από τα κρασιά των διάσημων οινοποιείων San Leonardo, Brolio, Fonterutoli, Brancaia κ.α. όπου έχει δουλέψει για πάνω από 30 χρόνια σαν σύμβουλος. Το παρατσούκλι του είναι Mister Merlot, γιατί ήταν αυτός που έβαλε τη γαλλική ποικιλία δίπλα στο τοσκανέζικο Sangiovese (στα blend του Chianti που αγαπάς για παράδειγμα). Παράλληλα, έχει διακριθεί, όχι μια αλλά τρεις φορές, «Καλύτερος Οινοποιός της Χρονιάς»!
Αυτός ο δαιμόνιος τύπος, το 2002, αποφάσισε να κάνει το δικό του κρασί και έτσι αγόρασε μια έκταση 5 στρεμμάτων στο Montalcino. Γνωρίζοντας το Sangiovese όσο ελάχιστοι, διάλεξε τους 8 καλύτερους κλώνους του και με αυτούς φύτεψε τον αμπελώνα του. Μετά, έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα, να φτιάχνει κορυφαία κρασιά.
Για το Giodo Brunello di Montalcino, η μέρα του τρύγου επιλέγεται με πολύ αυστηρά κριτήρια. Ακολουθεί χειρωνακτικός τρύγος και μια πρώτη διαλογή στο αμπέλι. Τα σταφύλια μεταφέρονται στο οινοποιείο, όπου γίνεται και μια δεύτερη διαλογή, αφού μόνο τα καλύτερα σταφύλια μπαίνουν στο Giodo Brunello di Montalcino. Στη συνέχεια, ακολουθεί μακρά εκχύλιση και ζύμωση σε ανοξείδωτες και τσιμεντένιες δεξαμενές. Το κρασί ωριμάζει για 30 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 500 και 700 λίτρων και εμφιαλώνεται σε 3200 φιάλες. Το κρασί παλαιώνει στο κελάρι του κτήματος για ακόμα 18 μήνες και μετά κυκλοφορεί και σαρώνει τα βραβεία!
Νομίζουμε πω δε χρειάζεται να σου πούμε κάτι άλλο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις!