Είναι γνωστό πως η Νότια Αυστραλία είναι ασυναγώνιστη στα Grenache, Shiraz και Chardonnay της. Το Gorgeous Shiraz από το Thistledown Wine Co είναι μια αδιάψευστη απόδειξη αυτού και αν διαβάσεις και τις πληροφορίες που ακολουθούν θα σου φύγει και η παραμικρή αμφιβολία. Πληθωρικό φρούτο, ένταση και μεταξένια υφή, το τοποθετούν στη λίστα με τα αγαπημένα μας νεοκοσμίτικα κρασιά και τα 90pts από τον Ned Goodwin MW (
JamesSuckling.com) το σπρώχνουν προς τις πάνω πάνω θέσεις!
H Thistledown Wine Co, δημιουργήθηκε το 2010 από δυο Άγγλους, που ενώ ακαδημαϊκά δεν είχαν σχέση με το κρασί, έγιναν τελικά οι καλύτεροι του είδους. Και οι δυο αρχικά ήταν ιστορικοί, αλλά είχαν ακόμα κάτι κοινό. Λίγο πριν ξεκινήσουν τον πρώτο χρόνο διδασκαλίας για Master of Wine το 1998, γνωρίστηκαν τυχαία σε ένα μπαρ και αυτή τελικά θα ήταν η πρώτη τους συνάντηση, για τη δημιουργία ενός πολύ ξεχωριστού project. Αφού κατέκτησαν τον τίτλο MW, εργάσθηκαν στην πώληση κρασιού όλου του κόσμου, αλλά πάντα κάτι τους οδηγούσε στην Αυστραλία. Η φήμη που είχε τότε το αυστραλιανό κρασί (δυνατό και πολύ αλκοολικό) και η δυσκολία που αντιμετώπιζαν να το εντάξουν στις λίστες των καλύτερων εστιατορίων, ήταν η αιτία να βάλουν στόχο να αλλάξουν αυτή την εικόνα και το έκαναν με τον πιο μεθοδικό τρόπο. Εντόπισαν τους καλύτερους αμπελώνες στις περιοχές McLaren Vale, Barossa Valley και Adelaide Hills και συνεργάστηκαν μόνο με καλλιεργητές που ακολουθούσαν αυστηρά βιώσιμες καλλιέργειες, ώστε να παράγεται η ελάχιστη στρεμματική απόδοση, που όμως θα εξασφάλιζε την πιο άριστη ποιότητα σταφυλιού. Η Thistledown Wine Co έγινε μέλος της Sustainable Wine Growing Australia και όλα τα κρασιά τους έχουν Vegetarian και Vegan πιστοποίηση.
Το Gorgeous Shiraz, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο χαρμάνι που δεν συναντάς συχνά και αποτελείται από 86% Shiraz, 11% Zibibbo (το γνωστό Μοσχάτο Αλεξανδρείας) και 3% Fiano, από τα πρώτα αμπέλια που φυτεύτηκαν στο Riverland. Το Shiraz ζύμωσε με άγριες ζύμες με το Zibibbo και μαζί ωρίμασαν σε παλιά γαλλικά δρύινα βαρέλια, κάτι που έδωσε ασυνήθιστα αρώματα και ένταση στο κρασί, πριν την τελική ανάμειξη με το Fiano και την εμφιάλωση.
Thistledown είναι ο ανθός του γαϊδουράγκαθου, που αρχικά φαίνεται σκληρός και τραχύς, ενώ εσωτερικά κρύβει την αγνότητα και το χάδι της κομψότητας και της βελούδινης υφής. Αυτό το όνομα δεν δόθηκε τυχαία και το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να το δοκιμάσεις και εσύ. Είναι σίγουρο πως θα εντυπωσιαστείς!