Το Botilia.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση τους και την Πολιτική Cookies. Κλείσιμο

ΦΙΛΤΡΑ

Τα φίλτρα έρχονται...

Εύρος Τιμών

Ταξινόμηση

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

{{cart.TotalPieces}} τεμάχιο στο καλάθιτεμάχια στο καλάθι
Λήξη Καλαθιού:

Το καλάθι σου είναι κλειδωμένο και ξεκλειδώνει σε {{cart.UnlocksInMinutes}} λεπτά

{{item.Name}}
{{item.SubTitle}}
ΠΟΣΟΤΗΤΑ
Αφαίρεση
{{item.ProductPiecesCount}} τεμάχιο τεμάχια

ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΕΙΟ.
ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΕΒΑΖΕΣ ΜΕΡΙΚΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ;

Gran Enemigo "Gualtallary" 2013 - El Enemigo
El Enemigo

GRAN ENEMIGO "GUALTALLARY" 2013 - EL ENEMIGO

  Αργεντινή / Mendoza
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΕΣ

100 POINTS ΑΠΟ ROBERT PARKER ΚΑΙ 99 POINTS ΑΠΟ JAMES SUCKLING!

ΣΤΕΙΛΤΟ ΣΕ ΦΙΛΟ

Γιατί το αγαπάμε;

100 POINTS ΑΠΟ ROBERT PARKER ΚΑΙ 99 POINTS ΑΠΟ JAMES SUCKLING! Και τώρα που έχουμε την προσοχή σου, σου παρουσιάζουμε το El Enemigo Gran Enemigo Single Vineyard Gualtallary του 2013, το πρώτο κρασί της Αργεντινής που πήρε 100 πόντους. 

Να ξεκαθαρίσουμε πως πρόκειται για ένα κρασί μονόκερο αφού έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό από το οινοποιείο και μετά τις διθυραμβικές κριτικές, έχουν απομείνει ελάχιστες φιάλες σε κελάρια συλλεκτών. Eμείς που, όπως πάντα, έχουμε τις άκρες μας, καταφέραμε να πάρουμε στα χέρια μας κάποιες φιάλες για σένα. Η ένωση των δυνάμεων της Adrianna Catena, κόρη του Nicolas Catena μαζί με τον Alejandro Vigil, πρώην chief winemaker του Οινοποιείου Catena Zapata, δημιούργησε ένα μικρό οινικό θαύμα! Ένα μεγάλο κρασί αξιώσεων με το Cabernet Franc ως μεγάλο πρωταγωνιστή. Για να πετύχουν την τέλεια ωρίμαση αλλά και την επιθυμητή πολυπλοκότητα ο τρύγος γίνεται σε 4 διαφορετικές φάσεις. To Cabernet, το οποίο εμπλουτίζεται με 15% Malbec, ζυμώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 2ης και 3ης χρήσης και έπειτα ωριμάζει σε foudres (μεγάλες δρύινες δεξαμενές) για 12 μήνες. Το κρασί αυτό δημιουργήθηκε σαν φόρος τιμής στο παλιό στυλ του Pomerol, όπου συχνά το Cabernet Franc συνδυαζόταν με άλλες ποικιλίες του Bordeaux.

Το αποτέλεσμα είναι απλά συγκλονιστικό. Απίστευτη συμπύκνωση, κοφτερή οξύτητα, πληθωρικές τανίνες και όλα αυτά σε απόλυτη ισορροπία!

Για κλείσιμο, θα σου πούμε 2 ακόμα αστρονομικές βαθμολογίες (σε περίπτωση που δεν πείστηκες με το 100άρι): Decanter 95 pts και Wine Enthusiast 94pts.

ΧΡΩΜΑ

ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ

ΜΕΤΡΙΑ

ΣΩΜΑ

ΓΕΜΑΤΟ

ΟΞΥΤΗΤΑ

ΕΝΤΟΝΗ

Δοκιμή

Στο ποτήρι είναι opaque πορφυρό, σχεδόν μαύρο.

Μύτη πολύπλοκη και καθηλωτική. Δεν ξέρεις τι να πρωτομυρίσεις. Λουλούδια (λεβάντα και βιολέτα), ευκάλυπτος, βύσσινο, μύρτιλο, φραγκοστάφυλο, κεράσι, βανίλια, κέδρος, λευκό πιπέρι, γλυκόριζα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, τσάι, μανιτάρι, κακάο δίνουν ρεσιτάλ πολυπλοκότητας.

Αν και η μύτη εντυπωσιάζει, στο στόμα είναι που δίνει τον καλύτερο του εαυτό. Πλούσιο, με βελούδινη αίσθηση, κοφτερή οξύτητα και έντονες, αλλά τόσο μα τόσο καλοδουλεμένες τανίνες. Μαύρο πυκνό φρούτο που σχεδόν το μασάς, μπαχάρια γλυκά και πικάντικα, βότανα και γήινες νότες πλημμυρίζουν τον ουρανίσκο. Σοκολατένια επίγευση που νομίζεις θα διαρκέσει για πάντα.

Τα τεχνικά
Χρώμα Κοκκινο
Τύπος Ξηρό
Χρονιά 2013
Αλκοόλ 14%
Προέλευση Mendoza, Αργεντινή
Ποικιλία Cabernet Franc, Malbec
Αρώματα Λουλούδια (λεβάντα και βιολέτα), ευκάλυπτος, βύσσινο, μύρτιλο, φραγκοστάφυλο, κεράσι, βανίλια, κέδρος, λευκό πιπέρι, γλυκόριζα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, τσάι, μανιτάρι, κακάο
Μέγεθος Φιάλης 750ml
Παραμονή σε βαρέλι 12 μήνες
Θερμοκρασία σερβιρίσματος 17ºC
Παλαίωση 10 χρόνια
Πώμα Φελλός
Βιολογικό Όχι

GRAN ENEMIGO "GUALTALLARY" 2013 - EL ENEMIGO

ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΕΙΣ

Συνδυασέ το με ένα ζουμερό rib-eye, σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι με λαχανικά ή ένα ραγού από αγριογούρουνο και μπαχαρικά.

Roast beef με πουρέ γλυκοπατάτας και σάλτσα ψητού

Για το μοσχαρίσιο φιλέτο (Roast Beef)
1200 γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο
1 σκελίδα σκόρδο
10 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
30 γρ. βούτυρο
20 γρ. ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας κόκκους πιπεριών
Φύλλα από 1 κλωναράκι δενδρολίβανο
Φύλλα από 2-3 κλωναράκια θυμάρι
Θαλασσινό αλάτι

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας
1000 γρ. κόκκινες γλυκοπατάτες
100 ml. κρέμα γάλακτος
50 ml. γάλα
40 γρ. βούτυρο
3-4 φυλλαράκια φασκόμηλο
½ κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι
Θαλασσινό αλάτι

Για την σάλτσα ψητού
300 ml. ζωμό κρέατος
10 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού αλεύρι
20 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα Worcestershire
25 γρ. βούτυρο
1 μεγάλο πορτοκάλι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας
Ψήνουμε τις γλυκοπατάτες τυλίγοντάς τις σε λαδόκολλα και ψήνοντας στους 200ο C για όσο χρειαστεί (περίπου 1 ώρα).

Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι για να δούμε αν έχουν ψηθεί, κατόπιν τις ξεφλουδίζουμε, τις λιώνουμε και τις κρατάμε ζεστές.

Βράζουμε το γάλα και την κρέμα μαζί με τα φύλλα του φασκόμηλού σε χαμηλή φωτιά, αφαιρούμε τα φύλλα και προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες. Κατόπιν αλατοπιπερώνουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση.

Ανακατεύουμε και αφού αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο.


Για το φιλέτο μοσχάρι (Roast Beef)
Δένουμε το φιλέτο με σπάγκο ή ζητάμε από το χασάπη να μας το φτιάξει.

Αλέθουμε στο multi τ΄αποξηραμένα μανιτάρια, τα πιπέρια, τα βότανα και λίγο αλάτι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C και σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σωτάρουμε το φιλέτο σε πολύ δυνατή φωτιά.

Όταν πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές το τοποθετούμε σε σχάρα ψησίματος και από κάτω βάζουμε ένα ταψί.
Αλείφουμε το φιλέτο με βούτυρο και απλώνουμε παντού το μείγμα που ετοιμάσαμε με τα μυρωδικά και τα μανιτάρια.

Ψήνουμε το φιλέτο στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου για περίπου 50 λεπτά στους 200ο C, για ένα μέτριο ψήσιμο. Ενώ αν θέλουμε το φιλέτο καλοψημένο συνεχίζουμε για περίπου 15 λεπτά ακόμη. Για rare το ψήνουμε μόνο 35 λεπτά.

Μόλις βγάλουμε το φιλέτο από το φούρνο το τυλίγουμε καλά με αλουμινόχαρτο αφήνοντάς το να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 40 λεπτά πριν το σερβίρουμε.


Για τη σάλτσα ψητού (gravy)
Μέσα στο ζωμό μουλιάζουμε τα μανιτάρια για όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε.

Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο τοποθετούμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει κεχριμπαρένιο χρώμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο.

Προσθέτουμε το ζωμό, αφού αφαιρέσουμε τα μανιτάρια και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί διορθώνουμε το αλάτι.

Σερβίρουμε το roast beef κομμένο σε φέτες, με τον πουρέ γλυκοπατάτας και τη σάλτσα.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Φροντίζουμε ο ζωμός να είναι περασμένος από σίτα και αν είναι σπιτικός να έχει αφαιρεθεί το λίπος του
– Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σάλτσα ψητού ραντίζουμε το φιλέτο με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Εύα Μονόχαρη

Food Blogger

Αποτελέσματα Αναζήτησης

{{$root.resources.lbl_search_results_count.replace('{0}', $root.searchResults.length)}}