Το Terroir Historic Negre από το οινοποιείο Terroir al Limit είναι ένα κόκκινο, απολαυστικό κρασί από το Priorat που αντανακλά όχι μόνο τη μοναδικότητα του terroir της περιοχής, αλλά και το στυλ οινοποίησης που ήταν δημοφιλές τη δεκαετία του ’70 στην περιοχή.
Όπως ξέρεις έως τώρα, ένα μεγάλο κρασί είναι καθρέπτης του terroir του, δηλαδή της ζωής του στο αμπέλι και η ομάδα του Terroir Al Limit έχει αυτόν ακριβώς το σκοπό. Να αναδείξει το μεγαλείο της φύσης των ξεχασμένων χωριών στο Priorat. Άλλωστε το όνομα του οινοποιείου, Terroir al limit, σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «η φύση στα όρια της». Όποια κι αν είναι η άποψή μας επί του θέματος, κράτα ότι ο Parker πολύ συχνά στολίζει το οινοποιείο με 95αρια! Εντάξει, κι εμείς το αγαπάμε…
Ο Dominik Huber και η ομάδα του Terroir Al Limit καλλιεργεί με βιοδυναμικές μεθόδους, αμπελώνες σε 9 ξεχασμένα χωριά του Priorat στα σύνορα Ισπανίας-Γαλλίας, ηλικίας άνω των 50 ετών, με κάποιους να ξεπερνούν τα 100. Το Historic Negre Terroir Al Limit παράγεται από τις δυο τοπικές ποικιλίες Garnacha Tinta (75%) και Cariñena (25%). Τα σταφύλια προέρχονται και από τους 9 διαφορετικούς αμπελώνες. Ο καθένας με το δικό του έδαφος, μικροκλίμα και χαρακτήρα, προσθέτει κάτι διαφορετικό με αποτέλεσμα την έκφραση ολοκληρου του Priorat μαζί σε μια φιάλη. Η φιλοσοφία του Dominik θέλει τα κρασιά κομψά και εκφραστικά, χωρίς να σκεπάζει τίποτα τη μαγεία που τους δίνει το έδαφος και το κλίμα του τόπου. Με απαλό, μη παρεμβατικό στυλ οινοποίησης, η ζύμωση ολόκληρων τσαμπιών γίνεται φυσικά με γηγενείς ζύμες και στη συνέχεια το κρασί ωριμάζει για 8 μήνες σε τσιμεντένιεσ δεξαμενές.
Το αποτέλεσμα είναι ένα εκπληκτικά εκφραστικό κόκκινο κρασί, κομψό και αυθεντικό, που θα λάμψει δίπλα σε πιάτα με μεσογειακό ταμπεραμέντο. Αν αγαπάς το Priorat ή αν θέλεις να ανακαλύψεις πως είναι, τότε το Historic Negre είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνεις.
Προτείνουμε να βιαστείς πριν να είναι αργά…