Το The Ironstone Pressings GSM 2018 από το οινοποιείο D’Arenberg αν βρεθεί κάπου τριγύρω σου, θα το καταλάβεις αμέσως. Τα αρώματά του σε τραβάνε κυριολεκτικά από τη μύτη, αλλά και μόλις φτάσεις στη δοκιμή, ετοιμάσουν για μεγάλες εκρήξεις. Ναι είναι κομψό, ναι είναι πολύ εκφραστικό, ναι είναι έντονα φρουτώδες και ναι είναι στην καλύτερή του φάση. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα των iconic ερυθρών κρασιών της ΜcLaren Vale, με 96pts από James Suckling, 90pts από Robert Parker, Wine Enthusiast και Wine Spectator. Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο!
Το οινοποιείο d'Arenberg, ιδρύθηκε το 1912 από τον Joseph Osborn στη γραφική McLaren Vale της Νότιας Αυστραλίας και σήμερα λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της 4ης γενιάς, του Chester Osborn. Το d’Arenberg έχει κάνει πάταγο για τα εκφραστικά κρασιά του που παράγονται με πιστοποιημένες βιολογικές και βιοδυναμικές μεθόδους. Είναι ιδρυτικό μέλος των Australia’s First Families of Wine, και πρωτοπορεί στη βιωσιμότητα, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού κατά 70% και αξιοποιώντας πλήρως την ηλιακή ενέργεια! Σήμερα, καλλιεργούν περίπου 450 στρέμματα, με σημαντικές εκτάσεις παλαιών αμπελιών, όπως για παράδειγμα το Grenache από αμπέλια ηλικίας άνω των 100 ετών. Ενώ για τα Shiraz τους τα έχουμε πια πει όλα!
Μπορείς λοιπόν να καταλάβεις τι συμβαίνει όταν 70% Grenache, 25% Shiraz και 5% Mourvedre συναντιούνται στο The Ironstone Pressings GSM 2018 – D'Arenberg! Οι πιέσεις των σταφυλιών και η οινοποίησή τους γίνονται σε μικρές ανοιχτές δεξαμενές και κατά ποικιλία για τη διατήρηση της ταυτότητας της κάθε μιας. Για την πίεση των σταφυλιών χρησιμοποιείται και πρέσα καλαθιού και το παραδοσιακό πάτημα με το πόδι για να πάρουν όσο το δυνατό περισσότερο χρώμα αλλά όσο πιο φίνες ταννίνες γίνεται. Έπειτα το κρασί μεταφέρεται σε ένα συνδυασμό νέων και παλιών γαλλικών βαρελιών για να ολοκληρωθεί η ζύμωση. Εκεί ωριμάζει το κρασί για 18 περίπου μήνες. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί που ενσαρκώνει με μαεστρία τα χαρακτηριστικά και των 3 ποικιλιών που συμμετέχουν σε αυτό, σε έναν πολύπλοκο και γεμάτο ένταση χαρακτήρα!
Το όνομά του φυσικά και δεν είναι τυχαίο. Προέρχεται από τα εδάφη του αμπελώνα που είναι πλούσια σε σίδηρο και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του κρασιού. Αν θέλεις να μιλήσουμε και για παλαίωση η 10ετία+ είναι δεδομένη! Δοκίμασε το The Ironstone Pressings GSM 2018 – D'Arenberg τώρα!